Octagonale Hal Rome

De Aula Ottagona (“Octagonale Hal“) maakte oorspronkelijk deel uit van het Thermen van Diocletianus in Rome. De hal is in de loop der eeuwen voor verschillende doeleinden gebruikt en staat vol standbeelden die bij de antieke Romeinse thermen gevonden zijn.

Octogonale Hal Rome

Openingstijden en toegangsprijs

De Aula Ottagonale is enkel geopend in geval van speciale tentoonstellingen. Openingstijden: Van 09.00 tot 19.45 uur. Gesloten: Maandag. Telefoon: +39 06477681.

Geschiedenis en beschrijving

Octagonale Hal Rome
Octagonale Hal en Planetarium

De Octagonale Hal was de ruimte op de zuid-oostelijke hoek van de Thermen van Diocletianus. Het is niet helemaal duidelijk wat de functie van de hal was. De vondst in de 16e eeuw van een badkuip wijst er echter op dat het een soort van kleiner frigidarium was, waar rituele reinigingen plaats vonden.

De oorspronkelijke naam van de hal was Sala della Minerva.

Van de versieringen van het hoogste deel, die besonden uit strepen marmer en sierpleisterwerk, is niets overgebleven.

In de loop der eeuwen is de hal vaak verbouwd.

Vanaf 1878, toen de Via Cernaia aangelegd werd, is het monument ook voor verschillende doeleinden gebruikt. De hal werd hierdoor van de rest van het complex afgesneden. Eerst was het een gymnastiekschool, vervolgens zetelde er een bioscoop en sinds 1928 is het de zetel van het Planetarium.

In het gebouw staan verschillende marmeren en bronzen beeldhouwwerken, de tussen de 2e en 4e eeuw de grote Romeinse thermen sierden. Dit zijn merendeels kopieën van Griekse originelen of werken die op Griekse voorbeelden geinspireerd zijn. De standbeelden verbeelden Goden, helden en atleten.

Midden in de zaal stonden twee bronzen meesterwerken die uit de Thermen van Constantijn afkomstig waren. Zowel de “Griekse Prins” als de “Rustende Bokser” zijn nu te zien in het Palazzo Massimo alle Terme.

De andere marmeren sculpturen zijn in de Thermen van Caracalla en de Thermen van Diocletianus gevonden. De beelden die in de twee nissen staan komen uit de Thermen van Trajanus bij het Colle Oppio Park en de Thermen van Cirene in Lybië.

Adres en openbaar vervoer

Adres: Via Giuseppe Romita, 8 – Rome. Wijk: Rione Castro Pretorio. Openbaar vervoer: Bus: 61, 62, 85, 150F, 175, 492, N1, N5, N12. Metro: Repubblica (lijn A).

Ligging Octagonale Hal Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.