Obelisken Rome

De stad met de meeste obelisken ter wereld is Rome. Men zou verwachten dat het een Egyptische stad zou zijn, maar dit is niet zo. Veel van de Romeinse obelisken stonden ooit wel in Egypte, maar werden door de keizers naar Rome gebracht.

Obelisken Rome

Obelisken Rome - Piazza della Rotonda Fontein
Obelisk op de fontein op het Piazza della Rotonda.

Het totale aantal obelisken in Rome is 18. Precies de helft hiervan is uit Egypte naar Rome gebracht.

In hun land van herkomst werden ze gezien als zonnesymbolen. Ze stonden paarsgewijs voor tempelingangen. De inscripties op de zijkanten waren bedoeld als herdenkingsteksten.

Nadat de Keizers delen van Egypte veroverd hadden, lieten ze de gevaarten vaak naar Rome vervoeren. Daar kwamen ze dan als versieringen op hun renbanen en stadions te staan.

Veel van deze obelisken hebben op verschillende plekken gestaan. Na het verval van het Romeinse Rijk werden ze omver gegooid door Christenen die niets van deze heidense naalden moesten hebben. De meeste werden pas tussen de 16e en 18e eeuw weer teruggevonden. Vaak waren ze in stukken gebroken en moesten ze weer opnieuw in elkaar gezet worden.

Dit opbouwen gebeurde dan op plekken die voor de heersers van dat moment van belang waren. Ze staan dan ook vaak op door bepaalde pausen geconstrueerde pleinen of vòòr belangrijke kerken. Vaak eindigden ze op fonteinen en in één geval zelfs op de rug van een olifantje.

Meestal werd er een kruis op de obelisken zelf geplaatst. Ze werden dan gewijd aan de Katholieke Kerk om zo een soort bescherming tegen de Duivel te bieden.

Behalve de uit Egypte gehaalde obelisken is er een aantal Romeinse nabootsingen van Egyptische originelen. De modernste, zoals de Marconi Obelisk in de wijk EUR, zijn enkel als versiering bedoeld.

Obelisken Rome

Egyptische obelisken

Lateraanse Obelisk

Obelisco Lateranense Fontein RomeDe Obelisco Lateranense Fontein staat op het plein achter de Basiliek van Sint Jan van Lateranen. De zogeheten Lateraanse Obelisk op de fontein is de oudste en hoogste van de stad. Hij is gewijd aan Johannes de Doper. Oorspronkelijk stond deze obelisk op het Circus Maximus.

Montecitorio Obelisk

Piazza di Montecitorio RomeDe Montecitorio Obelisk werd in het jaar 10 v. Chr. vanuit de oorspronkelijke standplaats in Heliopolis in Egypte door Keizer Augustus naar Rome gebracht. Hij kwam in het Campo Marzio te staan en deed dienst als naald voor een zonnewijzer.

Piazza del Popolo Obelisk

Nadat Augustus Marcus Antonius en Cleopatra verslagen had en dus Egypte aan het Romeinse Rijk toegevoegd had, liet hij deze obelisk naar Rome brengen. Oorspronkelijk stond hij op het Circus Maximus. Na het verval van het rijk werd de obelisk onder de aarde bedolven en vergeten om pas eeuwen later naar het Piazza del Popolo gebracht te worden. De obelisk wordt ook wel Flaminio Obelisk genoemd.

Dogali Obelisk

De Dogali Obelisk staat langs de Via delle Terme di Diocleziane, ongeveer halverwege tussen het centrale station Roma Termini en het Piazza della Repubblica. De obelisk heeft een tweeling die in de Tuinen van Boboli in Florence te bezichtigen is.

Sallustiano Obelisk

De Sallustiano Obelisk is de officiële naam van de obelisk die voor de Trinità dei Monti kerk  bovenaan de Spaanse Trappen staat. De meeste Romeinen kennen het bouwwerk echter onder de naam Trinità de’ Monti Obelisk.

Nabootsingen van Egyptische Obelisken

Villa Torlonia Obelisken

De twee obelisken in de Villa Torlonia zijn kopieën van Egyptische voorbeelden en werden per boot, via de rivier de Po en vervolgens over zee rond de hele kust van Italië naar Rome gebracht. De obelisken staan er sinds het einde van de 19e eeuw.

Esquilino Obelisk

Esquilino Obelisk - Overige Attrracties Wijk Monti RomeDe Esquilino Obelisk staat op het Piazza dell’Esquino aan de Via Cavour kant van de Santa Maria Maggiore Basiliek. Ook deze obelisk is een nabootsing van een Egyptisch origineel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.