Museo Storico d’Arte Sanitaria

Het Museo Storico d’Arte Sanitaria is een museum in Rome, dat deel uitmaakt van het Santo Spirito in Saxia Ziekenhuis.

Museo Nazionale d’Arte Sanitaria Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Lungotevere in Sassia, 3 – Rome. Telefoon: +39 06 68352748. Het museum kan enkel op afspraak bezocht worden. Toegangsprijs: 5 Euro (+2 Euro met gids).

Geschiedenis en beschrijving

Het Museo Storico d’Arte Sanitaria (“Historisch Museum van de Gezondheidskunst”) is waarschijnlijk voortgekomen uit de ruimtes waar de broeders sinds de middeleeuwen hun geneesmiddelen etc. bereidden.

Het is ingewijd in 1933. Er wordt o.a. een houten molen tentoongesteld die gebruikt werd om er de bast van de kina-boom te malen en zo kinine te produceren tegen de malaria.

Andere attracties zijn o.a. de oudste koets van het Rode Kruis, chirurgische instrumenten uit verschillende tijdperken en een blok hout dat in de 16e eeuw gebruikt werd om geesteszieken aan vast te binden.

Er is ook een grote spuit te zien. Deze werd gebruikt om de matrix van een foetus met heilig water vol te spuiten. Op deze wijze te dopen in geval de mogelijkheid bestond dat het kind zou sterven.

Er is een in 1711 door Giovanni Maria Lancisi gestichte medische bibliotheek, de Biblioteca Lancisiana, aan het museum verbonden.

Historisch Museum van de Geneeskunst, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.