Museo di Roma in Trastevere

Het Museo di Roma in Trastevere in Rome bestaat pas sinds het jaar 2000 onder deze naam. Het heeft zowel een vaste tentoonstelling als steeds wisselende exposities. De verzameling toont het leven van de “gewone Romein” in de 18e en 19e eeuw.

Museo di Roma in Trastevere

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Ghetto - wijk Sant'Angelo Rome - Museo di Roma in Trastevere -
Het voormalige ghetto van Rome geschilderd door Ettore Roesler Franz

Adres: Piazza di Sant’Egidio, 1/b – 00187 Rome. Telefoon: +39 060608 (Dit is niet het nummer van het museum zelf, maar het informatienummer van de stad Rome.). Wijk: Trastevere. Openingstijden: Van 10.00 tot 20.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari. 1 Mei, 25 December. (24 en 31 December gaat het museum om 14.00 uur dicht.) De kassa is open tot 1 uur voor sluitingstijd. Entréeprijs: 6 Euro. Jongeren tussen 18e 25 jaar: 5 Euro. Kinderen jonger dan 18: Gratis. Bij speciale tentoonstellingen is er een 2,50 Euro toeslag. Museumkaart: Roma Pass geldig.

Geschiedenis

Het Museo di Roma in Trastevere zetelt in het voormalige klooster van Sant’Egidio. Dit werd door de Orde der Baarvoetse Karmelieten gerund.

In 1976 werd het omgebouwd tot het Museo del Folklore e dei Poeti Romaneschi. Dit was gewijd aan de Romeinse volkskunst en aan dichters die in het Romeinse dialect (Romanesco) schreven. De verzameling was afkomstig uit het Museo di Roma en uit het Gemeentelijke Prentenkabinet.

In het jaar 2000 werd het heropend als Museo di Roma in Trastevere. Het wordt nu behalve als tentoonstellingsruimte ook voor o.a. concerten gebruikt.

De permanente verzameling toont het dagelijkse leven in Rome zelf in de 18e en 19e eeuw. De nadruk ligt op de traditionele volksfeesten, de klederdracht en de in die tijd uitgeoefende beroepen.

Hoogtepunten

Ettore Roesler Franz (1845 – 1907) was een schilder die zich toelegde op het vastleggen van het leven van alledag in Rome. Er is een groot aantal werken te zien uit zijn cyclus Roma Sparita (“Verdwenen Rome“).

Er is een kerststal die een 19e eeuws Romeins tafereel verbeeldt.

Er zijn zes taferelen die het volksleven in Rome in de 19e eeuw tonen. Deze Scene Romane zijn op ware grootte afgebeeld.

De werken van de volksdichter Trilussa zijn na diens dood in handen gekomen van de stad Rome. In de “Kamer van Trilussa” worden deze d.m.v. een video-installatie getoond. Eén van de mooiste pleinen van de wijk Trastevere is naar Trilussa genoemd.

Museo di Roma in Trastevere, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.