Mozesfontein Rome (Acqua Felice Fontein)

De Mozesfontein staat op het Piazza San Bernardo in Rome. Het is de pronkfontein van het Acqua Felice Aquaduct en wordt ook wel de Fontana dell’Acqua Felice genoemd. Deze tweede naam is te danken aan Paus Sixtus V, die als Felice Peretti geboren was.

Mozesfontein Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

Mozesfontein, pronkfontein van het Felice Aquaduct Rome
De proporties van het bovenste deel van de Mozesfontein zijn veel te groot vergeleken met het onderste deel.

Het monument staat in de open lucht en kan gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis Mosesfontein Rome

De Mozesfontein is 1857 naar een ontwerp van Domenico Fontana gebouwd. Fontana was de huisarchitect van Paus Sixtus V Peretti en het was dan ook geen toeval dat hij het was die deze belangrijke opdracht kreeg.

De fontein was bedoeld als pronkfontein voor het eveneens door Sixtus V gebouwde Felice Aquaduct. Bij de constructie van dit aquaduct werden overigens delen van het al bestaande Aqua Alessandrina Aquaduct gebruikt.

Het marmer dat voor de fontein zelf gebruikt werd kwam grotendeels van de Thermen van Diocletianus.

Met het water dat op deze wijze de stad in kwam werden de heuvels Quirinaal, Viminaal en Esquilijn, inclusief de enorme villa van de paus zelf, van water voorzien.

In de grote centrale nis van de fontein staat het standbeeld van Moses waaraan de fontein zijn naam te danken heeft. Moses wijst naar het water dat op wonderbaarlijke wijze uit de rotsen stroomt. Het beeldhouwwerk is gemaakt door Leonardo Sormani en Prospero Antichi.

De basreliëfs in de laterale nissen hebben Bijbelse thema’s en zijn gemaakt door Flaminio Vacca (rechts) en Giovanni Battista della Porta (links).

Het monument wordt vaak bekritiseerd vanwege de veel te grote proporties van het bovenste deel, met een lange inscriptie die de construktie van de fontein zelf herdenkt.

Het wapenschild boven de inscriptie is dat van de paus. De Fama’s (een Fama was de Godin van de roem, maar ook van het gerucht en roddel) aan weerszijden hiervan zijn eveneens vervaardigd door Vacca en della Porta.

De vier leeuwen aan de voet van de fontein zijn kopieën. De originelen worden in de Vaticaanse Musea bewaard.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Fontana del Mosè is Piazza San Bernardo – Rome. Metro: Repubblica (lijn A). Dichtstbijzijnde bushalte: Vittorio Emanuele Orlando, 95 (66, 82, 85, 590, 910, N1, N5, N12).

Mozesfontein – Piazza San Bernardo, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.