Monte Testaccio Rome

De wijk Testaccio in Rome is genoemd naar de Monte Testaccio, een kunstmatig gevormde heuvel dichtbij de oude Ripa Grande rivierhaven. De omtrek van deze bijna 50 meter hoge heuvel is ongeveer één kilometer.

Monte Testaccio Rome

Geschiedenis en beschrijving

Monte Testaccio Rome
Monte Testaccio

De Monte Testaccio is gelijdelijk ontstaan tussen 150 voor Christus en 250 na Christus. In die tijd werden goederen die in de haven van Ostia aankwamen via de Tiber naar de Ripa Grande haven gebracht. Veel van deze goederen (vooral olijfolie) werden in amforen vervoerd. Het was niet mogelijk de potten opnieuw te gebruiken, dus werden ze in stukken gebroken. Door de scherven op een hoop te gooien ontstond een steeds hoger wordende heuvel.

Het Latijnse woord voor potscherven is testae. Het is hieraan dat de heuvel, en later dus ook de wijk, zijn naam te danken heeft.

Dankzij de Monte Testaccio zijn geleerden veel te weten gekomen over de Romeinse eetgewoonten en over de toenmalige handelsbetrekkingen.

De meeste amforen waren afkostig uit het huidige Andalusië en uit Noord-Afrika. Sommige hebben handelsmerken op de handvaten, andere zijn voorzien van met penseel geschreven tituli picti. Dit zijn notities over de herkomst en de aard van de goederen. Ook wordt vaak aangegeven waar en wanneer ze gecontroleerd zijn.

Uit de informatie heeft men af kunnen leiden dat in die tijd ongeveer 6 miljoen kilo per jaar geïmporteerd werd.

De Monte Testaccio wordt ook wel Monte dei Cocci genoemd.

Nuttige informatie

Adres: Via Zabaglia, 24 – Rome. Telefoon: +39 060608. Toegangsprijs: 4 Euro. Rondleidingen worden georganizeerd door zogeheten “culturele associaties”, die apart betaald worden. Reserveren is verplicht.

Monte Testaccio, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.