Michelangelo’s Pietà Sint-Pieter Rome

De Pietà wordt beschouwd als één van de meesterwerken van Michelangelo en is te zien in het rechterschip van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Michelangelo’s Pietà Sint-Pieter Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De openingsuren zijn die van de Sint-Pietersbasiliek zelf. Toegang tot de basiliek is gratis. De Pietà staat tussen de Heilige Deur en het Altaar van Sint Sebastiaan, in de eerste kapel rechts.

Geschiedenis Michelangelo’s Pietà Sint-Pieter

Michelangelo's Pietà Sint-Pieter Rome
De Pietà

De Pietà stamt uit 1499. Michelangelo had er toen twee jaar aan gewerkt. Oorspronkelijk was het gemaakt in opdracht van de Franse kardinaal Jean de Bilheres. Het is pas later op de huidige plek in de Sint-Pieter neergezet.

Michelangelo Buonarroti was nog maar nauwelijks 20 jaar oud toen hij het het werk maakte. Het is het enige beeldhouwwerk waarop hij zijn naam vermeld heeft.

Het beeld bestond, waarschijnlijk op verzoek van de opdrachtgever, uit een zittende Maria met een dode Jezus op haar schoot. Maria ziet er erg jong uit, om haar maagedelijkheid en puurheid te benadrukken.

Op Pinksterdag in 1972 is het door een vandaal, een Australische geoloog genaamd Laszlo Toth die dacht dat hij Jezus was, met een hamer ernstig beschadigd. Na de restauratie is er een kogelvrije glazen vitrine om het beeld gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.