Marforio, Sprekend Standbeeld in Rome

Marforio is een van de zogeheten sprekende standbeelden in Rome die gedurende de Renaissance gebruikt werden om de politieke en andere uitspattingen van de pausen te bekritiseren en te bespotten.

Weetjes Marforio Rome

De huidige standplaats van Marforio is op de binnenplaats van het Palazzo Nuovo op het Kapitool.

Geschiedenis Marforio Rome

Marforio Rome
Marforio, een van de sprekende standbeelden van Rome.

Het standbeeld van de goede man stamt uit de 1e eeuw na Chr. en verbeeldt naar alle waarschijnlijkheid de Griekse zeegod Okeanus af, al is het in de loop der eeuwen ook aangezien voor Zeus, Neptunus en de Tiber.

Het werd gevonden bij de Tempel van Mars Ultor (Marte Ultore) in het Forum van Augustus. Dit gebied werd in de middeleeuwen Forum van Mars (Martis Forum) genoemd en de naam Marforio is dan ook een verbastering van deze benaming.

Een tweede hypothese is dat het beeld genoemd is naar een familie die Marfoli heette en bij de Mamertijnse Gevangenis woonde, waar Marforio tot 1588 lag.

De architekt Giacomo della Porta gebruikte het beeld eerst als versiering van een fontein op het Piazza Colonna, vervolgens als verfraaiing van een van de fonteinen in het Piazza San Marco en uiteindelijk ter decoratie van een muur van de Santa Maria in Aracoeli Kerk.

Della Fontana had zich de moeite van alle verhuizingen kunnen besparen, want toen Paus Innocenzo X tegen het midden van de 17e eeuw het Palazzo Nuovo liet bouwen, liet hij Marforio naar de door Filippo Barigioni ontworpen binnenplaats van dit paleis te verhuizen.

Het beeld staat (of eigenlijk, ligt) in een ondiepe nis in de vorm van een exedra met aan werszijden twee zuilen met Korinthische kapitelen. De half-liggende Marforio heeft een schelp in zijn rechterhand.

Deze schelp is, samen met de linkerhand, de rechtervoet en een deel van zijn gezicht, het resultaat van een in 1594 door Ruggero Bescapè in opdracht van Della Porta uitgevoerde restauratie.

Half onder de gigant is een grote inktvis te zien die zijn tentakels in de van travertijns marmer gemaakte kuip laat bungelen.

De overige sprekende standbeelden zijn Pasquino, Madama Lucrezia, de Abt Luigi, il Facchino en de Baviaan.

Meer Bezienswaardigheden in de wijk Campitelli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *