Marcus Aurelius Standbeeld Campidoglio Rome

Het door de meeste toeristern geziene ruiterstandbeeld  dat Marcus Aurelius verbeeldt en midden op het Piazza del Campidoglio in Rome staat is niet het origineel. Dat is namelijk te zien in de Capitolijnse Musea.

Weetjes  Standbeeld Campidoglio Rome

Het standbeeld van Marcus Aurelius bevindt zich midden op het Piazza del Campidoglio. Het heeft het gezicht naar de Cordonata (en indirekt dus richting Vaticaanstad) gericht. Dit is geen toeval aangezien het de paus was die voor de herinrichting van het plein zorg droeg.

Oorspronkelijk stond het op het Piazza di San Giovanni in Laterano, waar zich nu de obelisk bevindt. Hier stond namelijk de villa van Domizia Lucilla, de moeder van Marcus Aurelius. Het stond in een aan de Vestaalse Maagden gewijde tempel.

Men dacht dat het standbeeld Keizer Constantijn verbeeldde, wat de reden was dat het eeuwenlang op de plek bleef staan. Het was uiteindelijk Michelangelo die het naar het door hem compleet verbouwde plein liet verhuizen.

De sokkel is afkomstig van de Tempel van de Castori (of Dioscuri) in het Forum Romanum en is door Michelangelo zelf aangepast.

Het paard waarop de keizer zit heeft een poot opgeheven. Oorspronkelijk rustte dit op het hoofd van een verslagen barbaar.

Het standbeeld was ooit volledig verguld. Volgens een profetie zal de uil (civetta, zoals het bosje haar tussen de oren van het paard genoemd wordt) beginnen te zingen wanneer het goud weer geheel terug is, wat het Laatste Oordeel in zal luiden.

Meer bezienswaardigheden rione Campitelli

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *