Marcio Aquaduct Rome

Het Marcio Aquaduct hoort tot de langste aquaducten die water naar Rome voerden. In de wijk Casale, buiten het stadcentrum, zijn de indrukwekkendste overblijfselen van dit monument te zien.

Weetjes Marcio Aquaduct Rome

Het Acquedotto Marcio is meer dan 91 kilometer lang en is daarmee een van de langste aquaducten van Rome. De naam van dit aquadukt komt van de magistraat Quinto Marcio Re, die in het jaar 144 v. Chr. de opdracht tot de constructie van dit magnifieke bouwwerk gaf. De bron voor dit aquaduct bevindt zich bij Arsoli, een stadje ten oosten van Rome. Het water uit deze bron was al in de oude Romeinse tijd beroemd om de goede kwaliteit ervan.

Onder de regering van Marcus Agrippus (33 v. Chr.) en Augustus (11-14 v. Chr.) vonden restauraties plaats. Augustus zorgde er ook voor dat de watertoevoer toenam door dit aquaduct te verbinden met het naar hemzelf genoemde Acqua Augusta.

Later werd het aquaduct nog tweemaal gerestaureerd, eerst onder Titus (79 na Chr.) en later onder Caracalla (212-213). Op het bovenste gedeelte van de Porta Tiburtina zijn deze restauraties via een opschrift vermeld.

Toen Diocletianus de naar hem vernoemde baden liet aanleggen moest er ook een nieuw kanaal komen om het water van het Acquedotto Marcio naar deze Terme di Diocleziane te voeren. Ook nu werd elke restauratie gedocumenteerd via inscripties op verschillende gebouwen.

Uiteindelijk zouden maar liefst 10 Romeinse wijken afhankelijk worden van het Acquedotto Marcio. Bij de distrikten Celio en Aventino gebeurde dit indirekt, door middel van de Rivus Herculaneus, een ondergrondse aftakking van de Acqua Marcia, die bij de Porta Tiburtina begon.

Ruïnes van de Acqua Marcia zijn nog te zien in de wijk Casale. Helaas werden grote gedeelten later afgebroken om opnieuw gebruikt te worden bij de bouw van de Acqua Felice. Hiervan zijn sporen te zien tussen de Porta Maggiore en de Porta Tiburtina.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.