Mamertijnse Gevangenis Rome

Het is in de Mamertijnse Gevangenis in Rome dat de heiligen Pieter en Paulus gevangen zaten voordat ze erin slaagden de bewakers tot het Christendom te bekeren en te ontvluchten. De gevangenis bevindt zich onder de San Giuseppe dei Falegnami Kerk.

Weetjes Mamertijnse Gevangenis Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Carcere Mamertino is Clivo Argentario/Via del Tulliano, 00186 Rome, Italië. Rione: Campitelli.Neem de metro naar de halte Colosseo. Steek de straat over, ga rechtsaf en dan linksaf de heuvel op. De Mamertijnse Gevangenis is geopend van 09.00 tot 19.00 (in de winter van 09.00 tot 17.00). De toegangsprijs is 10 Euro. Kinderen jonger dan 10 mogen gratis naar binnen. De OMNIA Vatican en Rome Card is er geldig.

Geschiedenis Mamertijnse Gevangenis Rome

Mamertijnse Gevangenis Rome
Mamertijnse Gevangenis

De Mamertijnse Gevangenis is de oudste gevangenis van de stad en is de gevangenis in opdracht van Koning Ancus Martius, de vierde koning van Rome, gebouwd.

De huidige façade van Travertijns marmer is rond het jaar 40 na Chr. gebouwd en bedekt de oorspronkelijke, ongeveer 200 jaar oudere, façade, die van tufsteen was gemaakt. Een inscriptie toont de namen van de consuls C. Vibius Rufinus en M. Cocceius Nerva.

Nadat men het gebouw binnengetreden is bevindt men zich in een trapezoïde ruimte (de Carcer), waaronder zich een ronde kamer, die in de middeleeuwen Tullianum genomed werd) bevindt. Deze kamer kon vroeger enkel door een gat in de vloer betreden worden, maar tegenwoordig is er een trap.

In deze kamer werden gevangenen van de staat eerst een tijd opgesloten voordat ze er de wurgdood vonden.

(Het is mogelijk dat er vroeger een kleinere ingang in de rechtermuur was. Deze bevond zich boven het huidige straatniveau en is nu dichtgemetseld. Achter deze poort bevonden zich andere, in de tufsteen uitgegraven kamers die Lautumiae heetten.)

Behalve Sint Pieter en Sint Paulus zaten er ooit illustere personen als de Koning van Numidië en de Gallische leider Vercingetourix gevangen.

Volgens de overlevering struikelde Sint Pieter tijdens de afdaling in de kerker en is op de muur nog een indruk van zijn hoofd te zien.

In het donker opgesl0ten slaagden de twee heiligen erin een plas water tevoorschijn te toveren, waarop de twee cipiers, die Processo en Martiniano heetten, bekeerd werden en hen hielpen te vluchten. Plas water is tullus in het Latijn en dus kreeg de cel de naam Tullianum.

Vanaf de 15e eeuw wordt de Mamertijnse gevangenis als een heilig gebouw beschouwd. Het is gewijd aan San Pietro in Carcere (“Sint Pieter in de Gevangenis”).

Clivo Argentario/Via del Tulliano, 00186 Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *