Madonnelle Rome

De kleine schilderijen en beeldhouwwerken die vaak op de hoeken van straten en pleinen in Rome te zien zijn worden Madonnelle genoemd. Deze naam wordt verklaard door dat ze vrijwel altijd een beeltenis van Maria tonen. Een goed voorbeeld is het Campo de’ Fiori, waar op elke hoek van het plein een Madonnella bevestigd is.

Madonnelle Rome

De Madonnelle bevinden zich meestal in een aedicula, een kleine tempelachtige structuur die aan een muur bevestigd is. Maria wordt meestal alleen of met kind afgebeeld. Soms zijn er ook heiligen bij. Heel af en toe is het Christus zelf die te zien is.

De Madonnelle zijn bedoeld om aan te geven hoe devoot men wel niet is en soms ook ter herinnering aan iemand of aan een wonderbaarlijke gebeurtenis.

Er worden alle mogelijke technieken gebruikt om de Madonnella te maken, van fresco’s en tempera schilderingen tot olieverfschilderijen, etsen en basreliëfs. Er zijn marmeren en aardewerken beeldjes en er zijn mozaiëken en majolica’s.

Helaas worden ze vrij regelmatig door vandalen beschadigd of zelfs gestolen. Soms worden ze dan vervangen door foto’s.

De bloeiperiode van deze vorm van straatkunst was in de 15e en 16e eeuw. Al in 1475 had Paus Sixtus V naar aanleiding van het jubeljaar precies vastgelegd waar de Madonelle moesten komen.

Op het moment zijn er nog meer dan 500 Madonnelle in Rome.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.