Macro Museum Rome

Het MACRO Museum voor Hedendaagse Kunst Rome (Museo d’Arte Contemporanea Roma, in het Italiaans is de naam een acroniem) is een tentoonstellingsruimte in de Via Nizza in Rome. Het museum is vooral bekend vanwege de steeds wisselende contemporaine kunst-exposities. Een tweede zetel van de MACRO bevindt zich in de wijk Testaccio.

Macro Museum Rome (Via Nizza)

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Nizza, 138 – Rome (Quartiere Salario). Tel. +39 06671070425. Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag van 10.30 tot 19.30 uur; 24 en 31 December van 10.30 tot 14.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs: 7,50 Euro; Combi-ticket Macro Via Nizza + Macro Testaccio: 10 Euros (7 dagen geldig); Residenten krijgen 1 Euro korting en mogen op de eerste zondag van de maand gratis naar binnen

Geschiedenis en beschrijving

Het MACRO Contemporaine Kunst Museum is over twee zetels verspreid. De zetel in de Via Nizza is de oudste van de twee en bevindt zich in een voormalige Peroni bierbrouwerij.

Het oorspronkelijke gebouw was in het begin van de 20e eeuw door Gustavo Giovannoni ontworpen. De brouwerij zelf ging in 1971 dicht.

Een eerste reconstructie werd in 1999 voltooid. Het huidige gebouw bestaat uit twee grotere constructies die door een kleiner gebouw verbonden worden. De ingang is in dit centrale deel.

Odile Decq mocht, na een internationale competitie gewonnen te hebbeb, het project voltooien. Toen het gebouw in 2010 eenmaal af was had men danzij de toevoeging van een nieuwe vleugel opeens drie maal zoveel expositieruimte. Ander toevoeging waren een boekwinkel, een restaurant/bar en zelfs een speciale parkeerplaats.

Een groot deel van de verzameling werd gedurende de 20e eeuw verschillende keren van de ene naar de andere behuizing overgebracht. De eerste werken werden in het  Palazzo Caffarelli tentoongesteld. Het hoogtepunt was een door Rodin vervaardigd en door hemzelf aan het museum geschonken vrouwelijk borstbeeld.

In 1938 verhuisde de collectie naar de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en in 1949 naar het Palazzo Braschi.

Vanaf 1963 werd de verzameling in het Palazzo delle Esposizioni tentoongesteld. Dit duurde tot 1981 toen dit paleis vanwege restauratiewerkzaamheden gesloten werd.

Tot 1995 werd de verzameling in het Palazzo Braschi opgeslagen. 150 werken werden even in een voormalig klooster tentoongesteld, vorodat de eerste zalen van de huidige MACRO geopend werden.

Via Nizza, 138 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.