Lupercale Rome

De Lupercale is een grot onder het Palatijn in Rome. Het is hier dat Romulus en Remus door de wolvin gezoogd en grootgebracht zouden zijn. De grot is in 2007 ontdekt.

Weetjes Lupercale Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Voor practische informatie over een bezeoek aan de Lupercale kunt U terecht op de informatiepagina over een bezoek aan het Colosseum.

Geschiedenis en beschrijving

Uiteraard is niet iedereeen het erover eens dat de in 2007 ontdekte grot werkelijk de Lupercale is.

De grot bevindt zich 16 meter onder de grond, dichtbij de muren van het huis van Augustus, in een verzakking onder de hellingen van het Palatijn. Tot dan toe was dit gedeelte van het Palatijn, tussen de Tempel van Apollo en de Kerk van Sant’Anastasia, nog niet onderzocht.

Het is waarschijnlijk dat Augustus zijn keizerlijke woonstede precies daar had laten bouwen wegens de symbolische ligging bij de grot waar de geschiedenis van Rome begonnen zou zijn.

De grot heeft de structuur van een nymfaeum en lijkt gedeeltelijk door de natuur gevormd te zijn en gedeeltelijk door mensenhanden gemaakt. Ze is 9 meter hoog en heeft een diameter van 7,50 meter.

De aan de sonde bevestigde microcamera toont een gewelf met een met verschillend gekleurde mozaïksteentjes versierd cassetteplafond. De abstracte motieven worden verder opgeluisterd met rijen witte schelpen en in het centrum van het gewelf de witte adelaar van Augustus.

Op het moment is de grot nog met aarde gevuld. Het ondergrondse gewelf bevindt zich aan de voet van de heuvel, op gelijke hoogte met het Circus Maximus. Het is opgenomen in een complex gewelven die echter de structuur van de Lupercale gerespecteerd hebben.

De cultus van de Lupercale was levend tot de 5e eeuw toen Paus Gelasio I de Romeinen verbood hun vrouwen met de zweep te slaan. Dit gebeurde al rennend binnen de heilige Palatijn en zou de vrouwen vruchtbaar moeten maken.

Op het moment heeft Italië de laagste geboortecijfers van Europa.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *