Lapis Niger Rome

De Lapis Niger is één van de monumenten in het Forum Romanum in Rome. Het was waarschijnlijk een heiligdom dat aan de God Vulcanus gewijd was, al zijn er ook theorieën die beweren dat het de tombe van Romulus was.

Lapis Niger Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Lapis Niger bevindt zich binnen het Forum Romanum en heeft dus dezelfde openingstijden en toegangsprijs als de rest van de archeologische opgravingen.

Geschiedenis Lapis Niger Rome

Lapis Niger Rome
Lapis Niger

De Lapis Niger (“Zwarte Steen”, in het Latijn) is een vierkant stuk grond dat bedekt was met zwart marmer en door strepen wit marmer afgebakend was van de rest van het Forum Romanum.

Het werd pas tegen het einde van de 19e eeuw ontdekt en men dacht uit een geschrift van de schrijver Festo, die het over “een zwarte steen in het Comitium” had, af te kunnen leiden dat zich hier òf de tombe van Romulus bevond, òf de plek waar hij vermoord werd.

Bij opgravingen onder deze vloer werd een erg oud monumentaal complex ontdekt, dat via een kleine trap bereikt werd. Het bestond uit een podium met een altaar (waarvan het bovenste deel ontbreekt) met het onderste deel van een zuil (of de sokkel van een standbeeld) en een gedenksteen ernaast.

Het handschrift op de gedenksteen is erg oud en de letters lijken nog op de Griekse letters waarvan het Latijnse alfabet is afgeleid, waaruit men opmaakt dat de inscriptie uit de 6e eeuw voor Chr. stamt. Dit maakt het tot de oudste bekende monumentale inscriptie in het Latijn.

Er ontbreken enige delen en de inscriptie is sowieso moeilijk te vertalen, maar wat duidelijk is is dat het een buitengewoon heilige plek was en dat mensen die het monument onteerden op veel pijn konden rekenen.

De aanwezigheid van het altaar en de waarschijnlijke aanwezigheid van een standbeeld doen vermoeden dat het eerder een heiligdom dan een tombe was. Uit de geschriften van de Griekse schrijver Dionysius van Halicarnassus, die in de 1e eeuw voor Chr. leefde, blijkt dat er een standbeeld van Romulus naast een Griekse inscriptie in de Volcanale (een aan de Romeinse  God van het vuur, Vulcanus, gewijd heiligdom) gestaan moest hebben.

Lapis Niger, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.