Langneuzen Rome

De Nasoni (“Langneuzen”) is de naam die de Romeinen gegeven hebben aan de fonteintjes die in vrijwel alle straten in het centrum van Rome te vinden zijn. Deze verschaffen zelfs midden in de zomer, met temperaturen van boven de 30 graden Celsius, heerlijk koel drinkwater.

Langneuzen Rome

Het is goed mogelijk dat Rome de enige grote stad ter wereld is die haar inwoners gratis op deze wijze water trakteert. In tegenstelling tot de honderden andere fonteinen die overal in de stad te vinden zijn en als enige motief de verfraaiing van de stad ten doelhebben zijn de nasoni er enkel voor praktische doeleinden.

Het totale aantal langneuzen in Rome is ongeveer 2000. Ze zijn ongeveer 1,20 meter hoog een wegen 100 kilo.

De meeste nasoni zijn gemaakt van gietijzer, maar er zijn er ook een aantal die van travertijns marmer gemaakt zijn. Deze laatste worden “fonteintjes van de keizerlijke wolf” genoemd. De reden is dat het water oorspronkelijk uit het de bek van een koperen wolf kwam. Van deze fontanelle, die in de 30’er en 40’er jaren van de vorige eeuw gebouwd werden, zijn er nog zo’n 70 overgebleven, die vooral in de publieke parken van de stad staan. Zowel de wolven als de half-ronde kuipen waarin het water opgevangen werd zijn verdwenen of door vandalen vernield.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.