Landkaartenmuseum Vaticaan Rome

Het Landkaartenmuseum is genoemd naar de veertig landkaarten die op de muren van een lange hal in de Vaticaanse Musea geschilderd zijn. Deze tonen de Italiaanse regio’s en de kerkelijke bezittingen in de tijd van Paus Gregorius XIII, die van 1572 tot 1585 het ambt bekleedde.

Landkaartenmuseum Vaticaan

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Voor praktische informatie kunt U terecht bij de pagina over de openingstijden etc. van de Musei Vaticani.

Geschiedenis en beschrijving

De kaarten zijn tussen 1580 en 1585 geschilderd. Als voorbeelden werden de plattegronden van de toen beroemde geograaf Ignazio Danti gebruikt.

De fresco’s op de ene muur tonen de streken langs de Adriatische Zee, terwijl die op de tegenoverliggende muur die langs de Tyrreense Zee tonen. Een kaart van de belangrijkste stad van elke regio is ook geschilderd. Op de plafonds bij elke kaart zijn belangrijke religieuze gebeurtenissen afgebeeld die in de verschillende regio’s hebben plaatsgevonden.

Aan het einde van de gang zijn zeegezichten te zien van de belangrijkste havens uit die tijd. Dit waren Civitavecchia en Genua aan de Tyrreense kust en Ancona en Venetië aan de Adriatische kust.

Tenslotte zijn er twee kaarten van het gehele schiereiland. De eerste toont het oude, de tweede het “moderne” Italië.

Weetjes

Sommige kaarten lijken ondersteboven geschilderd. Dit komt omdat het in die tijd nog niet gebruikelijk was om het noorden bovenaan op een kaart te plaatsen. De kaarten zijn echter geschilderd rond de tijd dat dit zou veranderen. In 1569 bracht de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercatur een kaart van de wereld uit die de standaard voor de navigatie zou worden. Omdat hij, waarschijnlijk omdat hij op het noordelijk halfrond leefde, het noorden bovenaan plaatste, werd dit ook de standaard.

Drie van de kaarten tonen delen van de wereld die niet Italiaans zijn. De kaart van het eiland Corsica is er omdat het in die tijd tot Genua behoorde. Malta is afgebeeld omdat het toebehoorde aan de Cavalieri Ospedalieri di S.Giovanni (Hospitaalridders). Avignon staat er omdat het in die tijd pauselijk bezit was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.