Sampietrini (Kinderkopjes) Rome

Verschillende straten in het historische centrum van Rome zijn geplaveid met de typische Romeinse kinderkopjes, die sampietrini genoemd worden. Hieronder bevinden zich enkele van de belangrijkste straten van de stad, zoals de Via Nazionale en de Via IV Novembre. Hoewel deze kinderkopjes beschouwd als een symbool van Rome gezien worden, zijn ze ook glad als het regent en moeilijk te onderhouden. De burgemeester heeft nu besloten om de sampietrini (of sanpietrini, beide schrijfwijzen zijn toegestaan) van deze belangrijke doorgangsstraten naar de voetgangersstraten in het historische centrum te laten verplaatsen.

Kasseien (Sampietrini) Rome


Zelfs het Sint-Pietersplein is met kasseien betegeld. De stenen zijn gemaakt van een zwarte basalt die in verschillende heuvels in de omgeving van de stad te vinden is. De vorm is die van een kubus of van een afgeknotte piramide. De meest voorkomende grootte is 12x12x6 cm. Op het Piazza Navona wordt een kleiner formaat van 6x6x6 cm gebruikt. De grootste kasseien in Rome meten 12x12x18 cm.

De kinderkopjes worden op een bed van zand of pozzolana geplaatst en vervolgens vastgeslagen, waardoor ereen wegdek ontstaat dat, hoewel onregelmatig, zeer resistent en elastisch is. Ook kan de grond dankzij de ruimte tussen de ene tegel en de andere goed ademen.

De oorsprong van het woord sampietrino is te wijten aan het feit dat deze blokken werden gebruikt in 1725 om de oude bestrating van het Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro) te vervangen.

Tegen het einde van de 18e eeuw werden de kasseien vaak gebruikt in gevechten tussen rivaliserende wijken, vooral tussen de rioni Trastevere en Monti.

De beroemde ijssalon Fassi verkoopt sanpietrini ijs, een heerlijke zogenaamde semifreddo in de vorm van de al even beroemde kasseien.

Er zijn ook nadelen aan het gebruik van kasseien verbonden. De wegen worden snel onregelmatig en zijn moeilijker te onderhouden dan die van gewoon asfalt. Bovendien worden ze bij regenval glad en moeilijk te berijden voor het leger van scooters dat door de stad raast.

Op dit moment zijn 68 straten geplaveid met kasseien. De burgemeester van Rome heeft besloten om de bestrating van de hoofdwegen door asfalt te vervangen . De sanpietrini zullen in 113 voetgangersstraten in het historische centrum hergebruikt worden. Een daarvan is de Via Condotti, de meest prestigieuze winkelstraat van de stad. Of winkelende dames op hoge hakken de nieuwe betegeling leuk zullen vinden valt nog te bezien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.