Isola Tiberina Rome

Het Isola Tiberina is een pittoresk eilandje in de Tiber ter hoogte van de wijken Trastevere (aan de zuidzijde) en Sant’Angelo (aan de noordzijde). Het wordt met de wijken verbonden door respectievelijk de bruggen Ponte Cestio en Ponte Fabricio. Een groot deel van het eiland wordt in beslag genomen door het Fatebenefratelli Ziekenhuis.

Isola Tiberina Rome

Van een afstand gezien ziet het eiland, dat 270 meter lang is en 67 meter breed, er een beetje uit als een grote boot midden in de Tiber. De Romeinen hadden dit ook in de gaten en bouwden een muur van travertijns marmer om het eiland om die indruk te versterken. Toen een obelisk voor de tempel van Aesculapius (zie onder) gezet werd, was het geheel compleet.

Het eiland zou ontstaan zijn nadat de Romeinen de laatste koning Tarquinius Superbus uit hun stad verbannen hadden. De opstandelingen gooiden tarweschoven die ze van de koning gestolen hadden in het water, waar zich modder aan vastplakte en zich al snel een eiland vormde.

Toen er in het jaar 293 een pestepidemie heerste in Rome werd een delegatie naar de Griekse stad Epidaurus gestuurd om een heilige slang, het symbool van de God van de geneeskunde, Asclepius, naar Rome te brengen. Op de terugweg liep de boot bij het Isola Tiberina aan de grond, maar de slang slaagde erin door zich om een tak te wentelen drijvend de oever te bereiken. De slang die zich om een stok slingert wordt nog steeds als symbool voor medische hulp gebruikt.

Op het eiland werd in 291 vòòr Chr. een heiligdom opgericht voor de God Aesculapius (de Romeinse versie van de Griekse God), later gevolgd door andere heiligdommen voor de riviergod Tiberinus en de godin van de oorlog, Bellona.

De echte reden waarom het eiland een plek was die met gezondheid en heling geassocieerd werd was waarschijnlijk dat men hier mensen heenbracht die besmettelijke ziekten hadden, aangezien het afgesloten was van Rome zelf. Dit gebeurde in de oudheid met mensen die geen overlevingskansen werden geacht te hebben en dus naar de Tempel van Aesculapius gebracht werden en dit gebeurde in de Middeleeuwen met mensen die stierven als gevolg van pestepidemieën en hier begraven werden.

Bezienswaardigheden Isola Tiberina

  • De Ponte Cestio en de Ponte Fabricio horen tot de oudste bruggen van Rome.
  • Het Fatebenefratelli ziekenhuis dat in 1584 gebouwd werd om slachtoffers van de pest te helpen bestaat nog steeds en heeft nu een erg bekende kinderafdeling.
  • De obelisk werd later door de Christenen vervangen door een zuil met daarop een kruis. In 1867 werd deze weer vervangen door een met standbeelden van Heiligen versierde kapel.
  • Op de travertijns marmeren muren die het eiland op een boot moesten laten lijken is nog ergens een reliëf te zien van de slang die de stok omstrengelt.
  • De San Bartolomeo all’Isola Kerk was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Adalbert, een vriend van Keizer Otto III, die opdracht in 998 tot de bouw ervan gegeven had. Ook de stoffelijke resten van de apostel Bartholomeüs werden hier begraven en omdat Adalbert uit Praag kwam en dus geen Romein was werd de kerk in de 12e eeuw aan laatstgenoemde gewijd.
  • De klokkentoren van de kerk wordt de Torre dei Caetani genoemd en stamt uit de 12e eeuw.
  • Op het Piazza San Bartolomeo all’Isola vòòr de kerk staat de Colonna Infame. Dit kan vertaald worden als de “Zuil van de Schande”. Tot ongeveer halverwege de 19e eeuw werden de namen van mensen die hun Paas-plichten niet vervuld hadden op deze zuil geschreven.
  • De tweede kerk op het eiland heet San Giovanni Calabita en is minder bekend. De huidige versie stamt uit de 16e eeuw. De grootste trekpleister van deze kerk is de Madonna della Lampada.

Isola Tiberina Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.