Insula Romana di San Paolo alla Regola Rome

Het Insula Romana di San Paolo alla Regola is een soort flatgebouw uit de Romeinse tijd. Het bevindt zich maar liefst 8 meter onder het huidige Palazzo Specchi in de wijk Regola in Rome.

Insula Romana di San Paolo alla Regola Rome

Adres, toegangsprijs en Openingstijden

Het adres is Via di San Paolo alla Regola, 16 – Rome en voor reserveringen kan men (+39) 060608 bellen. Het kan enkel onder begeleiding van een gids bezocht worden. De toegangsprijs is 4 Euro (3 Euro met korting). In dit tarief is de rondleiding niet meegerekend.

Geschiedenis en beschrijving

Het Insula werd bij toeval ontdekt tijdens restauratie-werkzaamheden (1978-1982) aan een aantal huizen in de nabijheid van het 16e eeuwse Palazzo Specchi en de San Paolo alla Regola kerk.

De gebouwen hadden vier verdiepingen, waarvan er zich twee onder het huidige straatniveau bevinden. Waarschijnlijk maakten de gebouwen deel uit van de Horrea Vespasiani, een aantal warenhuizen in de tijd van Keizer Domiziano, die verbonden waren met de haven die zich toen nog aan de Tiber bevond.

De huizen, waarvan nog een aantal kamers met mozaïeken te zien zijn, bevnden zich in nu niet meer bestaande straten die parallel liepen met de oever van de Tiber en hellen lichtjes over naar deze rivier.

Het complex werd aan het begin van de 3e eeuw verbouwd en er werden nieuwe warenhuizen, woningen en aula’s toegevoegd.

In de 12e eeuw werd een nog bestaande toren gebouwd op de Romeinse huizen.

Behalve de Romeinse insula werden ook een aantal even goed bewaarde huizen uit de Middeleeuwen opgegraven. De bewoners van deze huizen hadden de oorspronkelijke ruimtes als kelders gebruikt.

Via di San Paolo alla Regola, 16 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.