Insula Romana Rome

De zogeheten insula Romana die zich links van de voet van de trappen die naar de Santa Maria in Aracoeli Kerk leiden bevindt is het enige overgebleven voorbeeld van een 2e eeuws Romeins flatgebouw. Men denkt dat er ongeveer 400 mensen leefden. Het is mogelijk dat het gebouw meer verdiepingen had dan de zes die er nu te zien zijn.

Insula Romana Rome

Ligging, toegangsprijs en openingstijden

De Romeinse Insula bevindt zich aan de rechterkant van het Vittorio Emanuele Monument en links van de twee trappen naar de Santa Maria in Aracoeli Kerk en het Piazza del Campidoglio. Het monument bevindt zich gedeeltelijk onder het huidige straatniveau. Het kan van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Romeinse Insula Rome
14e eeuwse muurschildering

Een Insula (meervoud: insulae) was een soort flatgebouw, waar de rijkere Romeinen leefden in de tijd van het Keizerrijk.

De insulae werden slecht onderhouden en zaten vaak zonder stromend water en een goede riolering. Het was niet aan te raden in het donker langs zo’n flatgebouw te lopen, want er kon van alles naar beneden gegooid worden. Het stonk er verschrikkelijk. Hoe hoger iemand woonde, hoe slechter de toestanden waren.

Klokkentoren Insula Romana Rome
Klokkentoren Romeinse Insula

De helft van het bewaard gebleven deel van het gebouw bevindt zich boven het huidige straatniveau. Toen de wijk tijdens het fascistische bewind in de 30’er jaren van de vorige opnieuw werd ingericht werden de drie onderste verdipingen blootgelegd.

De klokkentoren en de 14e eeuwse Madonna die vanaf de straat zichtbaar zijn doen vermoeden dat het gebouw in de middeleeuwen als kerk dienst deed.

Piazza d’Aracoeli, 1, 00186 Roma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *