Huis van Romulus Rome

Het Huis van Romulus staat op het Palatijn in Rome en is één van de hutten die in 1946 op de zuid-westelijke zijde van deze heuvel ontdekt zijn. De datering van de ruïnes stemt overeen met wat als de geboortedatum van de stad beschouwd wordt.

Huis van Romulus Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het Casa di Romolo staat op het Palatijn. Voor adres, entréeprijs en openingsuren, zie de informatie over het Colosseum.

Geschiedenis en beschrijving

Huis van Romulus Rome
Gaten waarin de ondersteunende palen stonden.

Volgens de overlevering zou Romulus Rome in het jaar 753 voor Chr. gesticht hebben. Hij zou zelf in een hut op de zuid-oostelijke zijde van het Palatijn geleefd hebben.

In 1946 zijn precies op deze plek enige hutten opgegraven, waarvan men aanneemt dat ze uit deze tijd stammen. Dit valt af te leiden uit een vergelijking met grafurnen die men in het Forum Romanum gevonden heeft.

Volgens de overlevering woonde de herder Faustolo, die de tweelingen in een mandje in de Tiber gevonden had, in een van deze hutten. Faustolo zou Romulus en Remus hier vervolgens door de beroemde wolvin hebben laten zogen.

Wat van het Casa di Romolo en de omringende hutten overgebleven is zijn een aantal in de tufsteen uitgegraven funderingen, met een klein kanaaltje dat ervoor zorgde dat het regenwater deze woningen niet binnen kon komen.

De grootste van deze hutten is ei-vormig en meet ongeveer 4 bij 3,50 meter. Aan de zijkanten zijn er zes ronde gaten in de grond. In deze en in een vergelijkbaar gat midden in de hut stonden palen die de muren en het dak overeind hielden.

Nog eens vier gaten aan één van de korte kanten geven aan waar de deur, die iets meer dan een meter breed was, bevestigd was.

Andere gaten buiten de omtrek van de hut waren waarschijnlijk bedoeld voor palen die een soort baldakijn ondersteunden.

Huis van Romulus, Palatijn, Rome

2 gedachten aan “Huis van Romulus Rome”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.