Huis van Augustus Rome

Het Huis van Augustus (Casa di Augusto) is één van de monumenten op het Palatijn in Rome. Het staat aan de zuid-westelijke zijde van de opgravingen.

Weetjes Huis van Augustus Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het Huis van Augustus bevindt zich op het Palatijn. De openingsuren en toegangsprijzen zijn die van het Colosseum.

Geschiedenis Huis van Augustus Rome

Huis van Augustus Rome
De Kamer van de Maskers

Het Huis van Augustus bestaat uit een aantal al eerder bestaande woningen, die door Ottaviano Augusto samengevoegd werden na zijn terugkeer uit Sicilië, waar hij (36 voor Chr.) Sesto, de zoon van Pompei, verslagen had.

Augustus koos ervoor op het Palatijn te gaan wonen omdat hij er ook geboren was, en de keizers die hem opvolgden maakten dezelfde keuze omdat Augustus er was gaan wonen.

Het huis is verdeeld in een aantal vierkante kamers in twee rijen, die tegen een grote steunmuur aangebouwd zijn. De kleinere kamers aan de westkant lijken woonkamers te zijn geweest, terwijl de kamers aan de oostkant, die rond een grote centrale ruimte gebouwd zijn, meer als ontvangstzalen dienden.

In twee van de kleine kamers aan de westzijde zijn nog muurschilderingen uit het jaar 30 voor Chr. te zien. De eerste wordt de Stanza delle Maschere (“Kamer van de Maskers”) genoemd en heeft een versiering die gebaseerd is op theatervoorstellingen met maskers die op half-hoge kroonlijsten schijnen te leunen. Midden op elke muur is een heiligdom afgebeeld.

De tweede kamer wordt gekenmerkt door festoenen die tussen de dunne pilaren van een op een verhoging rustende portico hangen.

De rijkelijk versierde kamers aan de oostzijde zijn groter. Enkele van deze zalen deden waarschijnlijk dienst als bibliotheken.

De andere vleugel heeft o.a. een grote zaal met een ingelegde marmeren vloer en versierde muren. Een kleinere ruimte is beschilderd met purperen panelen die zich naar buiten lijken te kunnen openen.

De studeerkamer van Augustus zelf is rijkelijk versierd met panelen met planten- en dierenmotieven. Het plafond is beschilderd en verder versierd met pleisterwerk.

Aan deze kant was er een verbinding met de in het jaar 28 voor Chr. voltooide Tempel van Apollo. Deze was in opdracht van Augustus gebouwd na de overwinning van Nauloco op Sesto Pompeo. Van deze tempel is helaas maar erg weinig meer te zien.

Ten noorden bevinden zich de ruïnes van een peristilium. Hieronder is een vloermozaïek van vroegere huizen uit de 2e en 3e eeuw voor Chr. te zien.

Hier weer achter zijn andere ruimtes. Deze hoorden waarschijnlijk bij het privé-appartement van Livia, de echtgenote van Augustus.

De huidige ingang komt uit in een schuin oplopende gang, waar het originele zwart-witte mozaïek nog intakt is.

De gang geeft toegang tot een vierkante binnenplaats, die door eveneens vierkante zuilen omringd werd. Van de zuilen is nog slechts de basis te zien. De oorspronkelijke oostelijke ingang van dit huis werd dichtgemetseld toen het ingelijfd werd bij het Casa di Augusto.

Deze ingang kwam uit op het atrium van dit complex, waar zich een  impluvium, waarin het regenwater opgevangen bevond. Het atrium kwam uit op een aantal kleinere kamers.

In het triclinium zijn de oorspronkelijke  muurschilderingen nog te zien. Tegenover de ingang is een landschap geschilderd, met een afbeelding van Diana.

Drie grote gewelfde ruimtes met zwart-witte vloermotieven komen op de binnenplaats uit. De oorspronkelijke muren zijn in 30 voor Chr. vervangen. De muurschilderingen zijn erg goed bewaard gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *