Heerwegen Rome

Met de heerwegen (of heirwegen) worden de oude Romeinse wegen bedoeld, die vanuit Rome naar alle hoeken van het rijk voerden. In het Italiaans heten deze straten strade consolari. De beroemdste van deze wegen is de Via Appia Antica, die helemaal van Rome naar Brindisi liep. Andere belangrijke straten waren de Via Salaria, de Via Aurelia, de Via Cassia en de Via Flaminia.

Heerwegen Rome

Weetjes

Heerwegen Rome - Via Appia Antica
Via Appia Antica

Het woord heerweg is afgeleid van heir, dat “leger” betekent. De heerwegen werden oorspronkelijk aangelegd om legers snel van de ene naar de andere plek te krijgen. Om de taak van koeriers te vergemakkelijken werden er langs de wegen wisselstations gebouwd. Later gebruikte men de wegen natuurlijk ook voor de handel en voor toerisme. Dit leidde tot de bouw van taverna’s en het plaatsen van mijlpalen die de afstand tot de volgende nederzetting aangaven.

De herenwegen hadden een breedte van ongeveer vijf meter. Op deze manier konden drie soldaten naast elkaar lopen. De grotere stenen werden op een laag keizelstenen en grind gelegd. Langs de straat was een greppel, zodat het regenwater weg kon lopen en de weg niet verzakte.

De oudste heerweg is de in 312 voor Christus aangelegde Via Appia Antica.

Heerwegen vanuit Rome

Via Appia Antica

De beroemdste van de heerwegen is de Via Appia Antica. Deze begint dichtbij de Terme di Caracalla. Vooral de eerste kilometers langs deze weg staan vol met bezienswaardigheden. De bekendste hiervan zijn de verschillende Catacomben, die net buiten de oude stadsmuren aangelegd zijn. De bijnaam van de Via Appia Antica was “Koningin der Straten”.

Via Flaminia

De Via Flaminia is een oude heerweg, die Rome in noordelijke richting verlaat en helemaal doorloopt tot Rimini. Het was de eerste straat die de stad verbond met noord-Italië. Ze kwam bij de Porta del Popolo, die toen nog Porta Flaminia heette, de stad binnen. Het grootste deel van de Via Flaminia is de huidige SS3, tussen Rome en de kustplaats Fano.

Via Tiburtina

De Via Tiburtina begint bij de Porta San Lorenzo en is genoemd naar de stad Tivoli (Tibur, in het Latijns), die vooral beroemd is vanwege de tuinen Villa D’Este en Villa Adriana. De straat, die langs de universiteitswijk loopt, heeft het Verano Kerkhof en de schitterende San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek als grootste trekpleisters binnen de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.