Grotte Vaticane Rome

De Grotte Vaticane bevinden zich onder de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Ze bevatten een aantal aan verschillende heiligen gewijde kapellen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn echter de tombes van een aantal koningen, koninginnen en pausen.

Grotte Vaticane Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

De Grotte Vaticane zijn elke dag geopend. De ingang is in het dwarsschip van de basiliek zelf. Openingsuren April-September: 07.00 tot 18.00 uur. Openingsuren Oktober tot Maart: 07.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis en beschrijving

Grafmonument - Grotte Vaticane Rome
Het grafmonument voor Paus Bonifatius VIII hoort tot de hoogtepunten in de Grotte Vaticane.

De Grotte Vaticane bevinden zich ongeveer drie meter onder de vloer van de huidige basiliek. Eigenlijk zijn het geen grotten, maar gaat het om het schip van de oude, in de 4e eeuw gebouwde basiliek.

De Grotte bevinden zich onder het middenschip van de huidige Sint-Pietersbasiliek. Ze reiken van het hoofdaltaar tot ongeveer halverwege dit middenschip. Dit komt doordat de oude basiliek natuurlijk een stuk kleiner was dan de versie die wij kennen.

Tombe van Sint Pieter

De heiligste plek is het sepulcrum van Sint Pieter zelf. Hier bevindt zich een door keizer Constantijn in de 4e eeuw gebouwd aedicula. In 1940 was men begonnen naar de begraafplaats van de heilige te zoeken. In 1950 werd deze gevonden, maar het duurde nog jaren voordat men ervan overtuigd was dat de beenderen werkelijk die van Sint Pieter waren.

Pietro Cavallini

In één van de zijkapellen rond de apsis is een door de 14e eeuwse Romeinse schilder Pietro Cavallini gemaakte fresco te zien. Vanwege een zwelling op het gezicht van Maria wordt de schildering Madonna della Bocciata genoemd. Volgens de overlevering had een dronken soldaat één van zijn bocce (ballen die bij de Italiaanse versie van jeu-de-boules gebruikt worden) naar de afbeelding gegooid en zo de zwelling veroorzaakt. Paus Paulus VI en Paus Johannes Paulus II hebben hun tombes in deze kapel.

Bonifatius VIII

Eén van de artistieke hoogtepunten in de Grotte Vaticane is de door Arnolfo di Cambio vervaardigde tombe van Paus Bonifatius VIII (zie foto boven). Deze paus is om twee redenen beroemd. Hij was de eerste paus (in het jaar 1300) die een Jubileum (Heilig Jaar) organizeerde en hij was het slachtoffer van wat bekend geworden is als de “Oorvijg van Anagni“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.