Geschiedenis Velletri

Velletri was oorspronkelijk een nederzetting van de stam der Volsci. De nederzetting werd door de Romeinen veroverd en hierna is Velletri, vooral vanwege de uiterst strategische ligging, erg vaak het toneel geweest van veldslagen (waarmee de stad zelf eigenlijk vaak niets te maken had).

Geschiedenis Velletri

Porta Napoletana - Geschiedenis Velletri
De Porta Napoletana is de enige nog overgebleven middeleeuwse stadspoort van Velletri.

Velletri begon zijn bestaan als een nederzetting van een volk dat Volsci (in het Nederlands “Volsken”) genoemd werd en zoals men aan inscripties op gevonden aardewerk kan afleiden buitengewoon beinvloed was door de Etrusken. De naam van dit dorp was Velester.

De Romeinen noemden deze nederzetting Velitrae en slaagden erin het stadje in 338 vòòr Chr, definitief in te lijven, na het drie eeuwen eerder ook al een keer overwonnen te hebben.

In de omgeving van Velletri, langs de Via Appia (nu bekend als de Via Appia Antica) lieten de rijkere Romeinen hun villa’s aanleggen en het is hier dat de eerste Keizer, Augustus, (waarschijnlijk) geboren is.

In de 4e eeuw werd de Kathedraal gebouwd, op de ruïnes van een oude basiliek. (In die tijd was een basiliek overigens nog geen kerk, maar een beschrijving van een bepaald soort bouwwerk.)

In het jaar 410 werd Velletri door de Goten met de grond gelijkgemaakt.

Gedurende de late middeleeuwen raakte de stad in een conflict gewikkeld met Rome. Het twistpunt was de autonomie van Velletri, die eerst in 1312 verloren ging, maar later teruggewonnen werd, om uiteindelijk in 1541 definitief opgegeven te worden.

In de 14e eeuw werd de Santa Maria in Trivio Kerk, één van de grootste toeristische trekpleisters van de stad, gebouwd.

Als gevolg van de strategische ligging van de stad vond in 1744 de Slag bij Velletri plaats, die tussen de Oostenrijkers en de Napoletanen uitgevochten werd en waarbij een aantal van de mooiste gebouwen van de stad flink beschadigd werden.

In 1798 vond er opnieuw een veldslag plaats, ditmaal tussen de Fransen en de Sanfedisten (een katholieke anti-Republikeinse beweging die het Bourbon Koninkrijk in Napels in ere wilde herstellen, waarin ze ook zouden slagen).

In 1849 mochten het leger van de Republiek Rome en dat van de Bourbons er een robbertje uitvechten.

Duitse bombardementen in de tweede wereldoorlog zorgden opnieuw voor omvangrijke schade aan een aantal belangrijke gebouwen in de stad. Het Palazzo Comunale en het Palazzo Vecchio werden na de oorlog zo getrouw aan het origineel als mogelijk was weer opgebouwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.