Geschiedenis Campo Marzio Rome

Campo Marzio is een van de oudste rione’s van Rome. De wijk bestond al bij de eerste indeling in wat toen nog regio’s genoemd werden. In die tijd was de oppervlakte ook een stuk groter. Lees hier hoe de wijk zich van militair oefenterrein tot een van de meest prestigieuze winkelwijken ter wereld ontwikkelde.

Geschiedenis Campo Marzio Rome

Romeinse Tijd

Tegenwoordig is de oppervlakte van de wijk Campo Marzio (rione IV) veel kleiner dan toen Rome onder Keizer Augustus voor het eerst in wijken opgedeeld werd. De wijk was gewijd aan de oorlogsgod Mars en er werden tot de 4e eeuw vaak militaire oefeningen gehouden.

Later zou Lucius Tarquinius Superbus, de laatste van de zeven koningen van Rome, er graan laten verbouwen. In de Republikeinse tijd werd Mars er echter opnieuw geëerd.

Campo Marzio lag toen nog buiten de stadsgrenzen en er stonden dan ook enige tempels die aan oosterse Goden gewijd waren.

Het eerste amphitheater van de stad was dat van Statilius Taurus en stond in de wijk, evenals (toen nog) het Pantheon en het Ara Pacis. Het Mausoleum van Augustus is een ander uit die tijd stammend monument dat nog overeind staat. Een door Domitiaan gebouwd stadion zou later het Piazza Navona worden en maakt nu deel uitmaakt van de wijk Parione.

Middeleeuwen

Vanaf de 14e eeuw werd de wijk bevolkt door vluchtelingen uit Illiria. Deze bouwden er o.a. een ziekenhuis en een nationale kerk (San Girolamo). In die tijd werd het stadsdeel ook wel Schiavonia genoemd.

Gedurende de middeleeuwen was het Campo Marzio de dichtsbevolkte wijk van de stad. Verschillende adelijke families lieten er woningen optrekken. Voorbeelden zijn de Orsini (op het Piazza Nicosia), de Colonna (bij het Mausoleum van Augustus), de Conti, de Vitelleschi en de Della Valle.

Renaissance

Vanaf het begin van de 16e eeuw werd wat nu de Tridente genoemd wordt het centrum van het stratensysteem van de stad. Vanaf het Piazza del Popolo voerde de Via Clementina (nu Via del Babuino) naar de huidige Spaanse Trappen, terwijl de Via Lata (nu Via del Corso) naar het Kapitool leidde. De Via Leonina (nu Via Ripetta) liep naar de Ara Pacis en de Tiber.

Om meer mensen aan te moedigen in de wijk te komen leven, liet de paus het Acquedotto Vergine herstellen. Om dit te kunnen realiseren moest men ook nieuwe waterleidingen aanleggen. Dit gebeurde o.a. onder de nu wereldberoemde en zeer prestigieuze winkelstraat Via Condotti, die hieraan ook haar naam te danken heeft. Voorheen heette de straat Via Trinitatis.

In de 18e eeuw werd de Ripetta haven aangelegd. Tegen het einde van de 19e eeuw, toen de muren langs de Tiber opgetrokken werden om overstromingen tegen te gaan, werd deze weer afgebroken.

Moderne Tijd

Na 1876 werd het stratenplan dichtbij de rivier verlaagd ten opzichte van de Lungotevere (de verschillende straten langs de Tiber).

In de fascistische tijd werden alle gedurende de Renaissance gebouwde paleizen rondom het Mausoleum van Augustus neergehaald. Er kwamen grote, vierkante huizenblokken voor in de plaats, die sterk contrasteren met de rest van de rione.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.