Geschiedenis Anzio

Hoewel Anzio al in de Romeinse tijd een beroemde badplaats was is de stad buiten Italië vooral bekend vanwege de geallieerde landing in de Tweede Wereldoorlog. Het is ook de geboorteplaats van keizer Nero.

Geschiedenis Anzio

Vroege Geschiedenis

Anzio is volgens de legende door de zoon van Enea, Ascanio gesticht. Lager werd de stad door de Volsken veroverd. Hierna was men continu in een oorlog met de Romeinen verwikkeld. In 338 werd de vloot van Anzio in een beroemde zeeslag verslagen. De ramstevens van de verslagen schepen werden vol trots door de Romeinse overwinnaars naar het Forum Romanum gebracht om als versiering van de Rostra gebruikt te worden.

Nadat Anzio uiteindelijk door Rome onderworpen was werd het een geliefd vakantieoord voor welstaande Romeinse burgers. Nero liet er een grote haven aanleggen. Hiervan zijn nog enige resten zichtbaar, evenals van het oude Romeinse theater.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen raakte Anzio in verval. Een belangrijke oorzaak was de vervanging van Rome door Byzantium als hoofdstad van het Keizerrijk. Ook de verwoestingen en plunderingen door de Goten en Saracenen speelden een grote rol in de neergang van de stad.

Moderne Tijd

In de 17e eeuw won de stad weer enigszins in aanzien en welstand. Paus Innocent XII liet een nieuwe haven aanleggen.

Het duurde echter tot de 19e eeuw voordat Anzio weer aanzienlijk begon te groeien. In die tijd kreeg de stad ook de oude faam van vakantieoord weer terug.

In het begin van de 20e eeuw werden ruïnes van een Romeinse villa uit de 3e eeuw gebruikt als fundering voor de Villa Spigarelli. Er zijn nog enkele originele mozaïeken te zien.

Vooral in de Verenigde Staten en Engeland is Anzio beroemd doordat de geallieerden er op 22 Januari 1944 aan land kwamen. In de loop van de volgende dagen werd de stad vrijwel geheel verwoest. Nog steeds wordt het oorlogskerkhof bezocht door de kinderen en kleinkinderen van in die dagen gesneuvelde soldaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.