Geschiedenis Albano Laziale

Albano Laziale bestaat pas sinds het einde van de 19e eeuw onder deze naam. Voor die tijd was de stad een bezitting van een opeenvolging van leenheren. Veel van de bezienswaardigheden stammen uit de Romeinse tijd, toen keizers en andere belangrijke personen er villa’s lieten bouwen.

Geschiedenis Albano Laziale

Romeins Amfitheater Albano Laziale
Ruïnes van het oude amfitheater.

Albano Laziale is in de keizertijd langs de Via Appia ontstaan. Wel zijn er sporen van oudere beschavingen op de plek gevonden. Volgens de overlevering zou Ascanio, de zoon van Enea, de mythologische stad Alba Longa niet ver van waar de bebouwde kom van Albano zich nu bevindt gesticht hebben.

In de laat-Republikeinse tijd lieten onder andere Pompeo Magno en de keizers Tiberius en Domitiaan er villa’s bouwen.

Keizer Constantijn koos de stad in de 4e eeuw als één van de vier plekken waar buiten Rome een basiliek opgetrokken moest worden. Deze was gewijd aan Johannes de Doper.

Nadat de stad als gevolge van invallen door de Barbaren verwoest was schonk Karel de Grote de stad aan de kerk.

Later kwam het onder verschillende leenheren te staan, waaronder de graven van Tuscolo, de Savelli, de Della Rovere en de Borgia. In 1797 nam de Apostolische Kamer er de macht in handen.

Veel adelijke families lieten er in de 18e eeuw villa’s bouwen.

De 19e eeuw was een moeilijke periode voor de stad, deels vanwege verschillende aardbevingen en deels vanwege de cholera-epidemie van 1867.

Na de eenwording van Italië werd Albano Laziale een zelfstandige stad. Het was pas toen dat de toevoeging Laziale aan het oorspronkelijke Albano gekoppeld werd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.