Geschiedenis Agosta

De geschiedenis van Agosta begint al ver voor de Romeinse tijd. Toen de Romeinen zich er echter eenmaal gevestigd hadden, creëerden ze wel een omvangijk systeem van aquaducten. Na de donkere tijden in de vroege middeleeuwen werd in de 11e eeuw met de constructie van de huidige stad begonnen. Tot de eenwording van Italië was Agosta grotendeels in handen van verschillende leenheren.

Geschiedenis Agosta

Kasteel Agosta
De Torre Pichittu is een van de overblijfselen van het kasteel.

De oudste inwoners in de streek waren een aantal Italische volkeren. De laatste van deze volkeren waren de Latijnen, die ook hun naam aan de regio Lazio gaven. De Latijnen werden later verdrongen door de Aequi, die op hun beurt rond de 4e eeuw voor Christus door de Romeinen verdreven werden.

De laatsten bouwden enorme aquaducten, wat uiteindelijk leidde tot een omvangrijk irrigatiesysteem in de streek.

Na door de Lombarden en de Saracenen aangevallen en geplunderd te zijn werd de huidige nederzetting in de 11e eeuw gebouwd. Het kasteel van de stad is in 1051 opgetrokken.

De stad werd eerst eigendom van de Abdij van Subiaco en vervolgens van een opeenvolging van adelijke families, waaronder de Colonna, de Borghese en de Barberini.

De overheersing van de verschillende leenheren duurde tot Agosta bij het nieuwe koninkrijk Italië ingelijfd werd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.