Garbatella Rome

Garbatella Rome

Op 18 Februari 2020 was het precies 100 jaar geleden dat de wijk Garbatella in Rome ontstaan is. Tot voor enkele tientallen jaren geleden had deze buurt een beetje een onfrisse reputatie, maar tegenwoordig is het één van de populairste wijken van de stad.

Garbatella, volkswijk in Rome

Geschiedenis

Garbatella wordt beschouwd als één van de meest Romeinse wijken van de stad. Veel mensen zien het als een soort van dorpje binnen de stadsgrenzen van Rome.

De eerste steen van de wijk werd op 18 Februari 1920 door de toenmalige koning Victor Emanuel III gelegd. Dit gebeurde op wat nu het Piazza Benedetto Brin is, zoals door een gedenkplaat aangegeven wordt.

Street art in Garbatella
Street art in Garbatella

Hoewel een groot deel van deze wijk in de fascistische tijd gebouwd is, maakt het een heel andere indruk dan andere in die periode opgetrokken stadsdelen. Garbatella is verdeeld in verschillende genummerde lotti. Overal zie je dan ook bordjes waarop deze nummers aangegeven staan.

Verschillende groepen lotti worden ook weer door verschillende architectonische stijlen gekenmerkt. Zo kan men lotto 1 t/m 8 Romaans barok noemen en lotto 41 t/m 44 rationalistisch/futuristisch.

Tegenwoordig staat de wijk ook bekend vanwege de alomtegenwoordige street art.

Bekende theaters in de wijk zijn het Ambra alla Garbatella en het Palladium.

De naam Garbatella

Lotto 15 - Garbatella Rome
Lotto 15

Er zijn verschillende theorieën omtrent de naam Garbatella. De meest gangbare betreft de aanwezigheid van een herberg met een uiterst vriendelijke gastvrouw. Deze herberg zou dichtbij de Sint-Paulusbasiliek gestaan hebben, langs de pelgrimsweg Via delle Sette Chiese.

De koning had de wijk eigenlijk Concordia willen noemen, terwijl de fascisten de buurt later tot Remuria om wilden dopen. Uiteindelijk zou de naam die het volk zelf de buurt gegeven had, Garbatella, blijven hangen.

De reden voor de bouw van de nieuwe wijk was dat men besloten had een haven to bouwen in Ostia. Deze moest verbonden worden met een rivierhaven dichtbij de Sint-Paulus buiten de Muren Basiliek. De nieuwe wijk was vooral bestemd voor de arbeiders die aan dit project  zouden werken.

Garbatella house
House in Garbatella

Ondanks dat het project nooit echt opgang kwam, bleef Garbatella groeien. Het kleine dorpje buiten de stad bleef zich uitbreiden en versmolt uiteindelijk met Rome. Het oudste deel behield echter wel zijn volkskarakter.

Garbatella moest een soort van tegenhanger worden van de Engelse “Garden City”, die begin 20e eeuw erg in zwang was. Dit gebeurde alleen op kleinere schaal. De buurt werd opgedeeld in lotti, die bestonden uit een aantal familiehuizen ronde een binnenplaats en met een stuk boerenland.

Oorspronkelijk waren er 62 van deze lotti. Deze werden echter volgens verschillende architectonische stijlen gebouwd.

Het leukste deel van de wijk bestaat natuurlijk uit deze eerste lotti. Het noordelijke deel, dat later gebouwd is, is minder interessant.

Garbatella, Ostiense District, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.