Galleria Borghese Rome

De Galleria Borghese is één van de musea in wat een beetje als het museumpark van Rome gezien kan worden, de Villa Borghese. Het is één van de weinige musea in Rome waarvoor een reservering verplicht is.

Galleria Borghese Rome

Adres,Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van de Galleria Borghese is Piazza Scipione Borghese 5 – Rome. Bus: Bus : 5, 19, 52, 53, 63, 86, 88, 92, 95, 116, 204, 217, 231, 360,490, 491, 495, 630, 910, 926. Men kan Galleria Borghese niet betreden zonder vooraf gereserveerd te hebben, iets wat men telefonisch kan doen door +39 0632810 te bellen of via het internet. Iedere 2 uur vanaf 09.00 uur worden er niet meer dan 360 nieuwe bezoekers toegelaten. Gesloten: Maandag, 25 December, 1 Januari. De Galleria sluit om 19.30 uur. De toegangsprijs is 13 Euro. EU inwoners tussen 18 en 25 jaar: 2 Euro. Kinderen jonger dan 18: Gratis. De Roma Pass is geldig. De reservering kost 2 Euro.

Tentoonstellingen

De Galleria Borghese is vooral beroemd vanwege de permanente collectie, maar af en toe zijn er ook interessante tijdelijke tentoonstellingen. Tot 8 november 2021 is er een aan de Engelse kunstenaar Damien Hirst gewijde expositie met als titel “Arcaeology Now”.

Geschiedenis Galleria Borghese Rome

Galleria Borgese Rome -Bernini - David
Bernini, “David”

Het museum bestaat uit 2 verdiepingen, waarvan de eerste vrijwel geheel aan de beeldhouwkunst gewijd is met werken van Bernini, waaronder zijn David, Apollo en Daphne en de Aanranding van Persephone.

De andere verdieping is geheel aan de schilderkunst gewijd en toont werken van o.a. Titiaan (“Heilige en Profane Liefde”), Rubens, Rafaël en Caravaggio (“Hieronymus”).

De Galleria Borghese is gesticht door Kardinaal Scipione Borghese, die toen hij stierf (1633) een enorme kunstcollectie achterliet. Sommige werken werden uit het Vaticaan zelf gehaald en andere meesterwerken werden aan de collectie toegevoegd toen hun eigenaars besloten toch maar liever niet door Scipione in de gevangenis gezet te worden.

Pinacotheek Galleria Borghese Rome
De Danae van Correggio

De Kardinaal was vooral geinteresseerd in kunstwerken uit de Renaissance periode en uit de klassieke oudheid. De middeleeuwse schilder- en beeldhouwkunst liet hem echter koud. Hij liet ook beeldengroepen maken om die te vergelijken met antieke werken.

Meer dan 100 schilderijen, die voorheen aan de schilder Giuseppe Cesari, alias Cavalier d’Arpino toebehoord hadden en door de Paus geconfiskeerd waren en in 1607 aan de Kardinaal geschonken, maakten deel uit van de collectie.

Ook werd de Baglioni Kapel uit de San Francesco Kerk in Perugia naar Rome gebracht, inclusief de Deposizione van de hand van Rafaël.

In 1682 werd het nalatenschap van Olimpia Aldobrandini aan de Borghese collectie toegevoegd.

Galleria Borghese Rome
Pauline Bonaparte

Een groot gedeelte van de collectie werd in 1807 verkocht door Prins Camillo Borghese, wiens echtgenote Pauline Bonaparte een redelijk beroemde broer had, en kwam later in het Louvre terecht. De prins, die de verzameling enkel na aandringen van zijn schoonbroer verkocht had, slaagde er later in de collectie weer aan te vullen.

Een van de tentoongestelde meesterwerken is overigens een door Canova tussen 1805 en 1808 vervaardigd beeld van de half-naakte Pauline Bonaparte zelf, met als titel “Overwinnende Venus”.

In 1827 kocht Camillo Borghese wel de door Correggio geschilderde “Danae”.

Leegten in de collectie werden vervolgens opgevuld met de vruchten van nieuwe opgravingen en met werken die voorheen in andere aan de Borghese familie toebehorende paleizen hingen of stonden.

Na jaren gesloten te zijn geweest wegens een uitgebreide restauratie is de Galleria Borghese sinds 1997 weer open voor het publiek.

Galleria Borghese – Piazza Scipione Borghese 5, Rome


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.