Frida Kahlo Expositie Rome (Spazio Eventi Tirso, tot 29 Maart 2020)

Onder de titel “The Chaos Within” vindt tot 29 Maart 2020 een aan Frida Kahlo gewijde expositie plaats in Rome. Plaats van handeling is een vrij nieuwe tentoonstellingsruimte, die Spazio Eventi Tirso heet. De interactieve expositie maakt gebruik van digitale en fotografische werken.

Frida Kahlo Expositie Rome 2019-2020

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Spazio Eventi Tirso – Via Tirso 16, Rome. Tel. +39 3803080927 of +39 3496572035. Openingstijden: Van 09.30 tot 20.00 uur (zaterdag en zondag tot 21.00 uur). Toegangsprijs: 12 Euro.

Frida Kahlo Tentoonstelling “The Chaos Within”

Frida Kahlo Expositie Rome
Frida Kahlo

Het huis waar Kahlo het grootste deel van haar leven woonde heette Casa Azul. De belangrijkste kamers van dit “Blauwe Huis” heeft men voor de tentoonstelling nagebootst.

De expositie begint met een lange gang met levensgrote foto’s van Frida Kahlo zelf.

Ook staat hier een heiligdom ter ere van de Día de Muertos (“Dag van de Doden”). Dit feest valt in Mexico samen met onze Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november). De levenden worden hierbij verenigd met hun gestorven geliefden. Het is een heel uitbundig feest, waar veel tequila aan te pas komt.

Het enige originele kunstwerk in de tentoonstelling heet Piden Aeroplanos (“Ze Vroegen om Vliegtuigen”). Het is in 1938 geschilderd en is een metafoor voor de teleurstelling die ze kende vanwege de beperkingen van haar eigen lichaam.

In één zaal zijn foto’s te zien van de Colombiaanse kunstenaar Leo Matiz, vriend van zowel Frida als van haar vader. Leo’s dochter Alejandra heeft aan de inrichting van de expositie meegewerkt. Frida is op de foto’s te zien met haar man Diego Rivera.

Een andere ruimte toont Frida in een traditionele wijdvallende Mexicaanse jurk. Dit was zowel een eerbetoon aan haar eigen cultuur als een manier om haar lichaam te verbergen. In dezlefde ruimte zijn ook voorbeelden van de jurken zelf te zien.

Aan het dak van haar hemelbed was een spiegel bevestigd zodat ze zichzelf kon bekijken. De tentoonstelling toont een reconstructie van dit bed.

Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907-1954) is geboren on het Mexicaanse Coyoacán, waar ze ook zo sterven. Haar Duitse vader was fotograaf. Op zesjarige leeftijd werd ze door kinderverlamming getroffen en na een ernstig ongeluk toen ze 18 was bracht ze noodgedwongen een groot deel van haar leven in bed door. Het is toen dat ze met schilderen begon. Ze zou later ook tot een communistische leider en femistisch icoon uitgroeien. Als kunstenaar is ze vooral beroemd vanwege haar surrealistische schilderijen, vaak zelfportretten.

Frida Kahlo Expositie – Via Tirso 16, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.