Frascati (Provincie Rome)

Frascati is een heuvelstadje op een kilometer of 20 buiten Rome en is erg gemakkelijk te bereiken vanuit de Eeuwige Stad. Het is één van de plaatsjes die collectief bekend staan onder de naam Castelli Romani en het is op z’n mooist tegen zonsondergang, wanneer je vanuit een openlucht restaurant aan de rand van het centrum het omringende landschap kunt bewonderen, met op de achtergrond de lichtjes van Rome. Het was al gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse rijk een favoriete bestemming van de stadsbewoners zelf, vooral in de zomer wanneer men er wat respijt kon krijgen van de drukkende hitte in Rome zelf.

Alles over Frascati (Provincie Rome)

Regio: Lazio. Provincie: Roma. Postcode: 00044. Kengetal: (+39) 06. Taxi standplaats: Piazza Roma. Postkantoor:Via V. Veneto 1 en via Tiberio 1. Apotheek: Via Matteotti 7, Piazza del Gesù, Piazza San Pietro, Via Quintili 14. Markt: Woensdag. (Er is ook een overdekte markt op het Piazza del Mercato.)

Met de auto/openbaar vervoer

San Pietro Apostolo Kathedraal Frascati
San Pietro Apostolo Kathedraal

Met de auto vanuit Rome: Wanneer U met de auto van Rome naar Frascati wilt kunt U het best één van de zuid-oostelijke uitvalswegen Via Tuscolana of Via Anagnina volgen, die beide het stadje bereiken.

Met het OV van Rome naar Frascati: Er is een trein die van Termini direct naar Frascati gaat. Het is een erg langzaam boemeltreintje, maar dit wordt goedgemaakt door het uitzicht op de oude aquadukten waar U onderweg van kunt genieten. Het station ligt onderaan de heuvel dus U zult nog wel een stukje moeten klimmen. Een tweede mogelijkheid is om eerst de metro (lijn A) te nemen naar Anagnina en dan verder te reizen met een Cotral bus.

Bezienswaardigheden

Rijke Romeinen lieten vaak villa’s bouwen in Frascati. De beroemdste en best bewaard gebleven van deze villa’s is de Villa Aldobrandini, die ontworpen is door de architect Giacomo della Porta. Andere attracties zijn de Sint-Pieterskathedraal en de Villa Torlonia.

Geschiedenis

Nadat het oorspronkelijk Etruskische Frascati door de Romeinen overwonnen was werd het een favoriete zomerresidentie voor de rijkere burgers. Ook in de middeleeuwen was het een geliefd oord om aan de Romeinse hitte te ontsnappen. Verschillende pauselijke families hadden er dan ook hun zomerverbijven.

Eten en drinken

Buiten de toeristische attrakties heeft Frascati ook culinaire geneugten te bieden in de vorm van de specialiteit van het stadje, de porchetta. Ook is de witte wijn van Frascati erg bekend.

Evenementen

  • Carnaval en de carnavalsoptocht (Februari).
  • In Mei is er een feest ter ere van de schutsheiligen (Filippo en Giacomo) van Frascati.
  • Sagra della Lumaca: Slakkenfestival (Mei).
  • De maand oktober is de wijnmaand en dus vindt de sagra del vino plaats.

Frascati, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.