Fonteinen Sint-Pietersplein Rome

Er staan twee fonteinen op het Sint Pietersplein in Rome. Deze zijn zo geplaatst dat ze een rechte lijn vormen met de obelisk en zich op gelijke afstand bevinden van de twee armen van de colonnata, de zuilengalerij die het plein “omarmt”. De rechterfontein is ontworpen door Carlo Maderno, terwijl de linkerfontein door Bernini gecreëerd is.

Fonteinen Sint-Pietersplein Rome

Geschiedenis en beschrijving

Fonteinen Sint-Pietersplein Rome
Een van de fonteinen op het Sint-Pietersplein

De eerste fontein stond er al 1490, hoewel toen nog op een andere plek dan de huidige, meer symmetrische, plaatsing van de twee fonteinen. Deze eerste fontein werd gevoed met water dat door pijpen die toen al zo’n duizend jaar oud waren stroomde.

In 1641 maakte de architect Carlo Maderno een nieuw ontwerp voor zowel de Sint Pieter zelf als voor het plein en de fontein die er stond. De bovenste kuip werd vervangen door een ondersteboven gekeerde kop van waaraf water naar beneden “regende”. Op de façade van de octagonale basis ziet men twee in elkaar verstrengelde dolfijnen, het wapenschild van de paus. Maderno liet de positie van de fontein intact.

In 1657 ontwierp Gian Lorenzo Bernini de colonnade, wat er toe leidde dat de positie van de fontein de harmonie van het hele plein verstoorde. Aangezien Paus Sixtus V ondertussen de obelisk midden op het Piazza San Pietro had laten plaatsen, was het onmogelijk de fontein een centrale positie te geven en dus werd besloten een tweede fontein te bouwen om zo het evenwicht te herstellen.

De oude fontein werd in 1667 dusdanig verplaatst dat ze een rechte lijn vormde met de nieuwe fontein en de obelisk. Uiteindelijk zou de tweede fontein (vrijwel identiek aan de eerste, behalve dat er het wapenschild van Paus Clemens X i.p.v. dat van Paus Paulus V op stond) vanwege problemen met de waterdruk pas 10 jaar later gebouwd worden.

Pas toen Flavio Orsini, de toenmalige eigenaar van het meer van Bracciano, een deel van dit meer aan Paus Clemens verkocht, had men de mogelijkheid voor genoeg waterdruk te zorgen. Tot het midden van de 20e eeuw spoot er 3 meter hoge stroom water uit de twee fonteinen. Hierna werd er een nieuw systeem ingevoerd en werd de druk verminderd.

Het ontwerp van de tweede fontein wordt soms aan Carlo Fontana en soms aan Bernini zelf toegeschreven.

Fonteinen Sint-Pietersplein Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.