Fontein van de Tritons Rome

De Fontein van de Tritons staat voor de Santa Maria in Cosmedin Basiliek op het Piazza della Bocca della Verità in Rome. (Ze is niet te verwarren met de Fontein van de Triton op het Piazza Barberini.)

Fontein van de Tritons Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Fontana dei Tritoni is Piazza della Bocca della Verità – Rome. De fontein staat in de openlucht en kan altijd gratis bekeken worden.

Geschiedenis Fontein van de Tritons Rome

Fontein van de Tritons Rome
De Fontein van de Tritons met op de achtergrond de klokkentoren van de Santa Maria in Cosmedin Kerk

De Fontein van de Tritons is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XI en krijgt haar water van een zijtak van het Acqua Felice Aquaduct.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de paus de fontein juist op die plek wilde, aangezien het in die tijd een dunbevolkt stadsdeel was, dat ook nog eens vaak met overstromingen te kampen had.

De Fontein van de Tritons werd in 1715 door de architekt Carlo Francesco Bizzaccheri voltooid, gelijktijdig met de indeling van de rest van het plein.

Ze is gemaakt van travertijns marmer en staat op een verhoging die slechts één traptrede hoog is en omlijst wordt door 16 zuiltjes die door een hekwerk verbonden worden.

De kuip zelf is achthoekig en de zijden zijn concaaf, waardoor het effekt van een ster ontstaat. Niet toevallig bestaat het wapenschild van de Albani, de familie waartoe paus Clemens behoorde, uit een achthoekige ster.

Het  centrale deel van de kuip wordt gevormd door een rotsformatie, waarop twee Tritons, met samengestrengelde staarten, knielen. De Tritons zijn gebeeldhouwd door Francesco Moratti en houden een open oesterschelp omhoog, van waaruit het water naar beneden druppelt. Tussen de twee Tritons is het wapenschild van de paus te zien.

Oorspronkelijk werd het water uit de monden van vier maskers in de grote kuip gespoten, maar in de 19e eeuw werden deze verwijderd. De reden hiervoor kan zijn dat er een waterschaarste in de stad was en dat de fontein waarschijnlijk droog zou zijn komen te staan.

De laatste restauratie van de Fontein van de Tritons werd in 1995 voltooid.

Meer Bezienswaardigheden wijk Ripa

Fontana dei Tritoni, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.