Fontein van de Moor Rome

Fontein van de Moor Rome

De Fontein van de Moor (Fontana del Moro) is de zuidelijke van de drie fonteinen op het Piazza Navona in Rome. De eerste versie was ontworpen door Giacomo della Porta, de huidige is van de hand van Bernini.

Fontein van de Moor Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Fontana del Moro is Piazza Navona – Rome. De fontein is buiten en kan gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis Fontein van de Moor Rome

Fontein van de Moor Rome
Fontein van de Moor

De Fontein van de Moor staat tegenover het Palazzo Pamphilj, op de zuidkant van het Piazza Navona.

Het marmeren bekken van de in 1575 in opdracht van Paus Gregorius XIII Boncompagni vervaardigde fontein was tot 1874 versierd met een aantal beeldengroepen bestaande tritons, draken en maskers, die door de architekt Giacomo della Porta ontworpen waren, maar door verschillende 16e eeuwse beeldhouwers gemaakt.

In dat jaar werden de beelden vervangen doot kopieën van de hand van Luigi Amici.

In de 17e eeuw had paus Innocenzo X Pamphilj al aan Gian Lorenzo Bernini gevraagd de fontein te renoveren. Bernini ontwierp een grotere kuip, die echter wel de lijnen van het originele bekken volgde, en plaatste een door zichzelf ontworpen maar door Giannantonio Mari in 1655 uitgevoerd standbeeld midden op de fontein.

Deze “Moor” kreeg de voorkeur boven een groep die “van de slak” genoemd werd en bestond uit twee dolfijnen die een zeeschelp ondersteunden. Deze keuze werd gemaakt door de schoonzus van de paus, Olimpia Maidalchini. De “slak” werd vervolgens in de Villa Pamhilj opgetrokken, waar hij nog steeds te zien is.

Piazza Navona – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *