Fontein van de Leeuwen Rome

De Fontein van de Leeuwen op het Piazza del Popolo in Rome wordt ook wel de Fontein van de Obelisk genoemd. Ze bevindt zich midden op het plein. Na een restauratie in 2015 is de fontein weer te bezichtigen.

Weetjes Fontein van de Leeuwen Rome

Adres en Openingstijden

Het adres van de Fontana dei Leoni is Piazza del Popolo, snc – Rome. Metro: Flaminio (lijn A). Rione: Campo Marzio. Het monument staat in de open lucht en kan gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis Fontein van de Leeuwen Rome

Fontein van de Leeuwen rome
Fontein van de Leeuwen

De fontein rond de obelisk die midden op het Piazza del Popolo staat is niet de originele. Deze was door Giacomo della Porta tussen 1572 en 1578 in opdracht van Paus Gregorius VIII gebouwd.

De latere paus Leo XII Della Genga vond het ontwerp van Della Porta wel mooi, maar te kleinschalig t.o.v. het grandioze Piazza del Popolo en hij gaf Valadier de opdracht een grotere fontein te ontwerpen.

Valadier ontwierp vier tonde van travertijns marmer gemaakte kuipen, waarboven zich vier leeuwen bevinden. De stijl van de beeldhouwwerken doet Egyptisch aan, wat mooi samengaat met de obelisk waar de fontein omheen gebouwd is en die oorspronkelijk op het Circus Maximus stond.

De door Della Porta ontworpen oorspronkelijk fontein werd ontmanteld en zou pas jaren later, op het Piazza Nicosia opnieuw opgebouwd worden.

Piazza del Popolo – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *