Fontein van de Kariatiden Rome

De Fontein van de Kariatiden staat midden op het Piazza dei Quiriti in de rione Prati in Rome. Het is een van de weinige voorbeelden van de art-déco stijl die in de stad te zien zijn.

Fontein van de Kariatiden Rome

Geschiedenis en beschrijving

Fontein van de Kariatiden Rome
Fontein van de Kariatiden

De Fontana delle Cariatidi is in 1928 door de uit Triëste afkomstige beeldhouwer Attilio Selva ontworpen.

Een kariatide is een standbeeld van een vrouwenfiguur dat als steunpilaar dienst doet.

Selva had een door de stad uitgeschreven competitie gewonnen en mocht dus vijf fonteinen voor de toen net nieuw benoemde rioni ontwerpen.

Het monument bestaat uit drie kuipen boven elkaar. De onderste is de grootste en is, net als als de middelste, rond van vorm. In de middelste kuip zitten vier knielende vrouwenfiguren, waarop de kleinste kuip rust. In het midden van deze kuip bevindt zich een rechtopstaande pijnappel, waaruit water omhoog spuit. Onder de middelste kuip zijn een aantal kleinere kuipjes bevestigd.

De vrouwenfiguren werden als obsceen bestempeld. Hoewel de vrouwenbeelden vooruitliepen op de fascistische fascinatie met de naakte figuur werd het ontwerp toen nog als schandalig gezien. De gouverneur van de stad, de katholieke instituten en de beeldhouwer zelf lieten alle hun mening horen, waardoor de fontein meteen beroemd werd. Als gevolg van de onenigheden zou de fontein later dan gepland ingewijd worden.

Het water voor de fontein kwam oorspronkelijk van het Acquedotto Marcio.

Piazza dei Quiriti – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.