Fontana delle Naiadi Rome

De Fontana delle Naiadi is de grote fontein midden op de rotonde van het Piazza della Repubblica in Rome. De enorme fontein bestaat uit vier beelden van nimfen aan de zijkanten met een grote beeldengroep in het midden. Helaas is om de zoveel jaren een restauratie noodzakelijk vanwege de door de uitlaatgassen veroorzaakte vervuiling van het monument.

Fontana delle Naiadi Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Fontana delle Naiadi Rome
Detail van de Fontana delle Naiadi

Het adres van de Fontein van de Naiaden is Piazza della Repubblica – Rome. Metro: Repubblica. Bus: 64. De fontein is op elk moment van de dag gratis te aanschouwen.

Geschiedenis Fontana delle Naiadi Rome

De Fontana delle Naiadi was bedoeld als pronkfontein van het Acqua Marcia Aquaduct, dat later ter ere van Paus Pius IX die het had laten restaureren tot Acqua Pia omgedoopt zou worden.

Oorspronkelijk stond de fontein elders, min of meer waar zich nu de aan de oorlogsslachtoffers bij Dogali gewijde obelisk staat (in de Via delle Terme di Diocleziane).

In 1888, toen de wijk rondom het centrale station Termini geheel opnieuw ingericht werd, werd de door Alessandro Guerrieri ontworpen fontein op de huidige plek, in het centrum van de exedra van de Thermen van Diocletianus, geplaatst.

De ronde kuip was eerst enkel versierd met vier gipsen leeuwen. In 1901 werden de door de beeldhouwer Mario Rutelli vervaardigde bronzen, en erg naakte, Naiaden erbij geplaatst. Deze werden toendertijd als nogal gewaagd beschouwd en er werd dan ook flink geprotesteerd.

Fontein van de Naiaden Rome
Fontein van de Naiaden

In 1911 werd de centrale beeldengroep, opnieuw van de hand van Rutelli, toegevoegd. De eerste versie beviel de Romeinen zo slecht dat ze het werk omdoopten tot fritto misto (een schotel met allerhande gebakken lekkernijen). De groep werd uiteindelijk naar het Piazza Vittorio Emanuele II verplaatst, waar hij nog steeds staat.

In 1913 werd tot ieders tevredenheid de beeldengroep van de watergod Glaucus in het centrum van de fontein geplaatst. Hiervoor had Rutelli wel zijn oorspronkelijke project, een elkaar omhelzende man en vrouw, op moeten geven. In de uiteindelijke versie worstelt Glaucus met een grote vis. Dit is symbolisch voor de overwinning van de mens op de natuur. Glaucus zou, volgens de kleinzoon van de beeldhouwer, overigens met het gezicht van de Romeinse volksdichter Trilussa afgebeeld zijn. Die kleinzoon zelf heette Francesco Rutelli en zou het later tot burgemeester van Rome schoppen.

Naiaden zijn zoetwaternimfen uit de Griekse mythologie en Nereïdes zijn zoutwaternimfen. De Naiade met de zwaan is een meernimf en de Naiade met het riviermonster is dus de riviernimf. De Naiade met de draak is de grondwaternimf. Aangezien Naiaden zoetwaternimfen zijn is de nimf met het paard eigenlijk geen Naiade maar een Nereïde, aangezien ze de oceaannimf verbeeldt.

Fontana delle Naiadi, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.