Fontana della Navicella Rome

Fontana della Navicella Rome

De Fontana della Navicella staat voor de ingang van de Santa Maria in Domnica Kerk op de heuvel Celio in Rome. De fontein die er nu staat is in 1519 door Sansovino ontworpen en verving een oudere versie.

Fontana della Navicella Rome

Nuttige informatie

Het adres van de Fontana della Navicella is Via della Navicella – Rome. De fontein staat op straat en kan dus gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis

Fontana della Navicella Rome
Fontana della Navicella

De Fontana della Navicella is in 1519 gebouwd. Waarschijnlijk was de ontwerper Andrea Sansovino.

Het schip van Sansovino verving een eerder schip, waarschijnlijk een antiek Romeins aan de Godin Isis gewijd votief dat achtergelaten was door in een nabij pelgrimshuis gelogeerd hebbende Egyptische zeelieden. Volgens een alternatieve theorie verwees de fontein echter naar de zeelui die voor het velarium in het Colosseum verantwoordelijk waren.

Beschrijving

Op de basis is het wapenschild van de Medici te zien. De opdrachtgever was dan ook kardinaal Giovanni de’ Medici (de latere Paus Leo X).

Toen in 1931 de straat verbreed werd, werd het monument in één moeite door tot fontein omgebouwd. Het bassin werd toegevoegd en het schip werd 90 graden gedraaid. De bodem van het bassin is versierd met een van kiezelstenen gemaakt mozaïek dat vissen en boten verbeeldt.

In 2005 is de fontein door vandalen ernstige schade toegebracht.

Fontana della Navicella – Via della Navicella , Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.