Fontana del Prigione Rome

De Fontana del Prigione (“Fontein van de Gevangenis”) is een fontein in de wijk Trastevere in Rome. Oorspronkelijk stond deze fontein in een villa in een geheel ander stadsdeel.

Fontana del Prigione Rome

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Fontana del Prigione Rome
De standbeelden die de Fontana del Prigione sierden zijn alle verdwenen.

Het adres van de Fontana del Prigione is Via Goffredo Mameli – Rome.

Geschiedenis en beschrijving

De Fontein van de Gevangenis is tussen 1587 en 1590 gebouwd en stond toen nog in één van de lanen die de Villa Montalto Peretti doorkruisten. Deze nu niet meer bestaande villa nam een groot deel van de Esquilino heuvel in beslag en was door Domenico Fontana in opdracht van Paus Sixtus V gebouwd.

De villa werd tegen het einde van de 19e eeuw gesloopt om plaats te maken voor het centrale station en de nieuwe wijken rond Via Nazionale en Piazza Vittorio Emanuele II. De fontein werd door de stad Rome gekocht en in een magazijn opgeslagen. Voor de sloop van de villa stonden er 30 fonteinen in het park.

In 1894 werd de fontein in de Via Genova opnieuw opgebouwd, maar in 1923 verhuisde hij opnieuw, nu naar de huidige plek. De architect van de verhuizing was Genio Civile.

De fontein zelf is eveneens door Domenico Fontana ontworpen. De naam del prigione verwijst naar de beeldengroep die in de centrale nis van de fontein stond. Deze bestond uit Apollo, Venus, Esculapius en een gevangene die met vastgebonden handen in de centrale nis van de fontein stond. Hiervan is enkel Esculapius nog overgebleven, maar zonder hoofd. Dit beeld staat nu op de fontein.

Fontein van de Gevangenis, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.