Fontana del Mascherone Rome

De Fontana del Mascherone staat tegen de muur die de Via Giulia van de rivier scheidt en is tegen het midden van de 17e eeuw door Girolamo Rainaldi ontworpen.

Fontana del Mascherone Rome

Fontana del Mascherone Rome
Fontana del Mascherone

Al vanaf 1570 waren er plannen een fontein op de Via Giulia te bouwen, die door de Acqua Vergine gevoed had moeten worden. Het water voor de fontein zou echter uiteindelijk via het in 1612 gebouwde  Acquedotto Paolo de stad binnenkomen.

De fontein is gebouwd in opdracht van de Farnese familie. De architekt Girolamo Rainaldi had ook de tweelingfonteinen op het Piazza Farnese voor deze familie ontworpen.

Oorspronkelijk stond de fontein in het centrum van een klein pleintje, waar een openluchtheater stond. De muur waar ze nu tegenaan staat is pas tegen het einde van de 19e eeuw opgetrokken.

De fontein bestaat uit een antieke granieten kuip die in een soort met stukken kleurig marmer versierd bekken is geplaatst. Midden in de kuip bevindt zich het beroemde antieke masker, dat waarschijnlijk uit de Romeinse tijd stamt.

De lelie op de top van de fontein geeft aan dat ze in opdracht van de Farnese familie gebouwd is.

Op dagen dat er een familiefeest plaats vond in het huishouden van de Farnese, kwam er wijn in plaats van water uit de fontein.

Via Giulia – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.