Fontana delle Anfore Rome

De Fontana delle Anfore staat op het Piazza Testaccio in Rome. Sinds December 2014 is deze fontein, na bijna 80 jaar in het Piazza dell’Emporio, weer terug waar ze haar bestaan begon.

Fontana delle Anfore Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De Fontana delle Anfore staat op het Piazza Testaccio – Rome. Rione: Testaccio. Tram: 8. Bus: 3B, 23, 30, 75, 130F, 280, 716, N3, N11.

Geschiedenis Fontana delle Anfore

Fontana delle Anfore Rome
De Fontana delle Anfore toen ze nog in het Piazza Emporio stond.

De Fontana delle Anfore is één van de fonteinen die in 1926 ontworpen zijn door de architect Pietro Lombardo. Het was toen de bedoeling voor een aantal wijken een fontein te maken die een bezigheid of andere typische eigenschap van de wijk zou symboliseren. Voor Testaccio kon dat eigenlijk niet anders dan de Fontein van de Amforen worden.

De basis van de fontein is rond. De 45 amforen die haar sieren verwijzen naar de monte dei cocci, de berg aardewerk waarnaar de wijk vernoemd is.

De fontein stond oorspronkelijk op het Piazza Testaccio (dat toen nog Piazza Mastro Giorgio heette), maar toen dat plein in 1935 het grote marktplein van de rione werd verhuisde ze naar het Piazza dell’Emporio bij de Ponte Sublicio.

Toen de markt naar een nieuwe zetel in de Via Galvani verhuisde, besloot men de fontein terug te brengen naar het Piazza Testaccio. De verplaatsing van de fontein is overigens slechts een onderdeel van een veel omvattendere verfraaiing van het centrale plein van het Testaccio district.

De fontein bestaat uit ongeveer 350 onderdelen, waarvan het zwaarste ongeveer 2800 kilo weegt. Deze zijn één voor één naar de nieuwe locatie gebracht en weer opnieuw in elkaar gezet.

Piazza Testaccio – 00153 Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.