Fiumicino (Provincie Rome)

Fiumicino is na de hoofdstad zelf en Guidonia de op de twee na grootste gemeente van de provincie. Het ligt aan de kust en is vooral bekend omdat de internationale Leonardo Da Vinci luchthaven van Rome er gevestigd is. Op het grondgebied bevinden zich een aantal archeologische opgravingen, waronder die van de Haven van Trajanus.

Alles over Fiumicino

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Via Portuense 2498 (tel. +39 06 65210245). Postcode: 00054. Kengetal: 06. Inwoneraantal: Ongeveer 80.000.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Vanuit Rome volgt U de A91 naar de kust.

Openbaar vervoer: De Terravision bussen die een verbinding vanaf het centrale station Termini naar het vliegveld verzorgen rijden daarna door naar de stad Fiumicino zelf.

Bezienswaardigheden

Torre di Palidoro Fiumicino
Torre di Palidoro

De Sant’Ippolito Kerk is in de 13e eeuw op een eerdere vroeg-Christelijke constructie opgetrokken.

De Torre Boaccina zowel als de Torre Nicolina waren oorspronkelijk uitkijktorens langs de kust. Sinds de 15e eeuw is de kustlijn echter flink verplaatst en nu staan ze in het binnenland.

Een derde uitkijktoren staat in de deelgemeente Palidoro.

Buiten de bebouwde kom van de stad bevindt zich een goed bewaard gebleven necropolis. Deze is tussen de 2e en de 4e eeuw aangelegd.

Geschiedenis

Fiumicino is gebouwd op de plek waar zich in de 1e eeuw de Romeinse nederzetting Portus Romae bevond. Deze werd in opdracht van keizer Claudius gebouwd om de oudere haven van Ostia te vervangen, nadat deze steeds verder verzand geraakt was.

Na de invallen van de Barbaren en de Turken tussen de 5e en de 9e eeuw raakte de stad steeds verder in verval.

In de 10e eeuw wordt de stad in een kerkelijk geschrift genoemd onder de naam Flumen Micinum.

Nadart de bevolking weer toegenomen was dankzij de vele in hutten wonende vissers kreeg Valadier de opdracht een nieuw centrum te maken. Dit werd uiteindelijk in 1840 voltooid.

In 1880, dankzij de aanleg van een spoorweg, begon een periode van economische bloei.

Gedurende de tweede wereldoorlog werd Fiumicino zwaar beschadigd.

Tot 1992 hoorde de stad bij Rome, maar vanaf dat jaar is het een eigen gemeente.

Fregene

Fregene is de bekendste deelgemeente van Fiumicino en een bij Romeinen zeer geliefde strandplek. Het was oorspronkelijk een Etruskische nederzetting, maar werd later een Romeinse kolonie. In de loop der eeuwen raakte de nederzetting in verval, wat veroorzaakt werd door de vele malaria-epidemieën. Tegenwoordig is het een populaire vakantieplek.

Maccarese

Op 7 September 2019 is in de deelgemeente Maccarese het eerste saxofoonmuseum van Italië geopend. In het Museo del Sassofono zijn zo’n 600 saxofoons te zien. De kleinste sopraansax is 32 cm groot, de grootste contrabassaxofoon ongeveer 2 meter.

Fiumicino, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.