Fiano Romano (Provincie Rome)

Fiano Romano ligt in het noordelijke deel van de provincie Rome. Het was één van de nederzettingen die ontstonden nadat de oorspronkelijke bewoners van het Etruskische Capena door Rome verslagen waren en elders hun heil zochten. Bezienswaardigheden zijn de Santo Stefano Nuovo Kerk, de Santa Maria ad Pontem Kerk, (buiten de stad) de Santo Stefano Vecchio Kerk en het Castello Orsini.

Alles over Fiano Romano

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Piazza Giacomo Matteotti, 2 (tel. +39 0765 4071). Postcode: 00065. Kengetal: 0765. Inwoneraantal: Ongeveer 15 duizend.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Fiano ligt langs de E35.

Openbaar vervoer: Er is een direkte busverbinding vanaf het station Saxa Rubra op de Roma Nord treinlijn vanuit Flaminio.

Bezienswaardigheden

De toegang tot het historische centrum wordt gevormd door de Porta Capena.

Het Castello Ducale is in de 15e eeuw gebouwd. Binnen dit kasteel kan men antieke meubelen, wapenschilden en wandschilderingen bezichtigen. Hoogtepunten zijn de twee grote torens, waarvan er  één rond is en de andere vierkant.

De Santo Stefano Nuovo Kerk wordt gekenmerkt door 13e eeuwse fresco’s en een aantal grafmonumenten. De Santo Stefeano Vecchio Kerk bevindt zich buiten de bebouwde kom.

De Santa Maria ad Pontem Kerk is door enige restauraties naar de oorspronkelijke 10e eeuwse staat teruggebracht.

Geschiedenis

Het eerste geschrift waarin de stad genoemd wordt stamt uit 840. Fiano wordt hierin beschreven als eigendom van de Farfa Abdij. De ligging langs de Tiber zorgde ervoor dat het gedurende de middeleeuwen een redelijk belangrijke rivierhaven was.

In de 11e eeuw kwam de stad in handen van de monniken van het San Paolo Klooster, die het drie eeuwen later aan de familie Orsini gaven. Ondertussen was het al van verdedigingswerken voorzien.

Na de Orsini kregen achtereenvolgens de Sforza, de Ludovisi, de Ottoboni en, vanaf 1897, de Menotti er het heft in handen.

Fiano Romano, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.