Festa de Noantri (Trastevere) Rome

Voor de inwoners van de wijk Trastevere in Rome is de belangrijkste gebeurtenis van het jaar het Festa de Noantri. Dit festival wordt ter ere van de Madonna del Monte Carmelo (of ook wel Madonna del Carmine) gevierd. De festiviteiten duren van 15 tot 29 juli, al vindt het hoogtepunt op 20 Juli plaats.

Festa de Noantri Rome

Festa de Noantri Rome
De Madonna Fiumarola wordt door de straten van Trastevere gedragen.

Het jaarlijkse Festa de’ Noantri heet zo omdat de bewoners van de wijk zichzelf als anders zien dan die van de rest van de stad. Noantri betekent “wij anderen” in het dialect van de wijk.

Het feest staat in het teken van de verering van de Heilige Maagd Maria van de Karmelberg. Het verwijst naar een gebeurtenis in 1535, toen vissers tijdens een storm een standbeeld van de Madonna bij de monding van de rivier de Tiber vonden. Het beeld werd toevertrouwd aan de karmelieten van de San Crisogono Kerk op het Piazza Sonnino en werd de beschermheilige van de wijk Trastevere. Het wordt in de volksmond de Madonna Fiumarola genoemd.

Het standbeeld stond oorspronkelijk in een door Kardinaal Scipione Borghese speciaal gebouwde kapel. Deze werd echter in 1890, toen de Via del Re (de huidige Viale Trastevere), aangelegd werd, afgebroken. Hierna stond het enige tientallen jaren in de San Giovanni dei Genovesi Kerk, alvorens naar de Sant’Agata Kerk aan de Via della Lungaretta verplaatst tw worden.

Op de eerste zaterdag na 16 Juli (de feestdag van de Madonna del Carmine) draagt men het beeld om 18.00 uur in een plechtige processie van de Sant’Agata naar de San Crisogono Kerk. Hier blijft het acht dagen, om vervolgens om 19.30 uur over de Tiber naar het Piazza G.G. Belli aan het begin van de Viale Trastevere gevaren te worden. Hier begint een nieuwe processie naar de Santa Maria in Trastevere Basiliek, waar de Madonna Fiumarola een nacht verblijft, alvorens naar de normale behuizing terug te keren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.