Excubitorium Rome (en Via Montefiore)

In de Via della VII Coorte in de wijk Trastevere in Rome is het soms mogelijk de ruïnes van een oud Romeins politiebureau, Excubitorium genaamd, te bezoeken. In de Via di Montefiore om te hoek staan nog een aantal middeleeuwse huisjes.

Excubitorium Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Excubitorium Rome (Trastevere)
Excubitorium

Adres: Via della Settima Coorte 9, Rome (tel. +39 06 060608). Tram: 8. Bus: H. Openingstijden: U dient bovenstaand nummer te bellen om een afspraak te maken. Toegangsprijs: 4 euro (korting 3 euro). Rondleidingen worden georganiseerd door de verschillende “culturele verenigingen”. Hun vergoeding is niet inbegrepen in de toegangsprijs. Op dit moment is het Excubitorium gesloten.

Geschiedenis en beschrijving

De Cortes Vigilum, zoals de politiemacht werd genoemd, diende ook als brandweer. Het korps was opgericht door keizer Augustus, in de 3e eeuw na Christus.

Het excubitorium van Trastevere, dat het Excubitorium della VII Coorte dei Vigili werd genoemd, is in het jaar 1865 opgegraven. Helaas waren de fresco’s die de muren sierden toen al verdwenen, evenals andere kunstwerken die er aanwezig waren.

Direct na de opgravingen bouwde men een huis rond de ruïnes.

Zelfs na de opgravingen werd het Excubitorium in feite aan zijn lot overgelaten en pas in 1986 vond een echte restauratie plaats.

Wat nog resteert van het oorspronkelijke gebouw is een grote zaal met een muurschrijn en een fontein. Verschillende gangen komen op deze zaal uit.

Een van de interessantste facetten van het excubitorium was de door verveelde Romeinse politiemannen op de muren geschreven graffitti. Helaas zijn ook de meeste van deze mijmeringen verdwenen.

Om de hoek, in de Via Montefiore, net boven straatniveau, zijn er kleine ventilatieopeningen waardoor je in het gebouw kunt kijken.

Via di Montefiore

De Via di Montefiore is sowieso een leuk straatje om even doorheen te lopen, aangezien er nog steeds een aantal middeleeuwse huizen staan (huisnummers 10 t/m 22). In 1656 was een herberg in deze straat de haard van een pest-epidemie.

Via della Settima Coorte 9, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.