Etruskisch Museum Rome

Het Nationale Etruskische Museum van Rome staat aan de noordelijke rand van het Villa Borghese Park. Het is gehuisvestigd in een schitterend pauselijk palazzo uit de 16e eeuw. Deze Villa Giulia herbergt een waardevolle verzameling kunst en andere door de mysterieuze Etrusken vervaardigde objecten. Hoogtepunten zijn de Sarcofaag van de Leeuwen en de Apollo van Veio.

Etruskisch Museum Rome

Openingstijden, entréeprijs en adres

Het adres van het Museo Nazionale Etrusco di Via Giulia is Piazzale di Villa Giulia, 9 en het telefoonnummer is: (+39) 06 3201951 of 06 3226571 of 06 3201706. Tram: 19; Bus: C3, 982, N10, N25. Het is geopend van dinsdag tot zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Maandag (behalve wanneer dit ook een feestdag is), 1 Januari, 25 December gesloten. De entréeprijs is 10 Euro. Jongeren uit een EC land betalen 5 Euro. 65+’ers met een EC paspoort en jongeren dan 18 mogen gratis naar binnen. De RomaPass is geldig. Het Etruskisch Museum is de 1e zondag van elke maand gratis toegankelijk.

Geschiedenis en hoogtepunten Etruskisch Museum in de Villa Giulia

Villa Giulia

De Villa Giulia zelf is een historisch gebouw uit het midden van de 17e eeuw. Het is door Paus Julius III, naar wie het ook genoemd is, voor zijn familie gebouwd. De bouw is het resultaat van een samenwerking tussen drie beroemde architecten. Jacopo Vignola was verantwoordelijk voor het algemene ontwerp en de façade, terwijl Bartolomeo Ammannati en Giorgio Vasari voor het interieur zorg droegen. De oorspronkelijk bij de villa horende tuin bestaat niet meer.

De kassa en de bibliotheek van het museum zijn beide versierd met fresco’s. Vooral de schilderingen door Federico Zuccari in de bibliotheek zijn de moeite waard.

De portico rond de schitterende binnenplaats wordt opgeluisterd door schilderingen van de hand van Pietro Mongardini, bijgenaamd Venale. De plafonds zijn versierd met plantenmotieven, terwijl de muren van groteske schilderingen voorzien zijn. Deze laatste zijn geinspireerd op de grotesken in de Domus Aurea.

Etruskisch Museum

De loggia aan het einde van de binnenplaats is het werk van Ammanati, zoals aangegeven op de laatste halfzuil aan de rechterzijde. Het nymphaeum is door Vasari en Ammanati samen ontworpen.

De Etrusken, die voor de Romeinse tijd hun hoogtijdagen kenden, staan bekend om de schitterende kunstwerken die ze vervaardigden en dan vooral de sarcofagen, bronzen sculpturen, terracotta vazen en sieraden.

In zaal 7 staat de Apollo di Veio uit de 6e eeuw v.Chr. en andere bekende werken zijn Dea con Bambino en een nogal toegetakelde Hercules met een hert.

Etruskisch Museum Rome - Leeuwensarcofaag
Sarcofaag van de leeuwen

In kamer 8 bevindt zich de leeuwensarcofaag, eveneens uit de 6e eeuw v. Chr., die in Cerveteri, ten noorden van Rome opgegraven is, terwijl in zaal 9 een doodskist staat van een bruid en bruidegom uit dezelfde periode en eveneens afkomstig van opgravingen in Cerveteri.

Zaal 33 bevat de Cista Ficoroni, een bronzen urn met voeten in de vorm van poten, door drie figuren bestegen. Deze stamt uit de 4e eeuw voor Chr.

Villa Poniatowski

Sinds een aantal jaren maakt het naast de Villa Giulia gelegen gebouw, de Villa Poniatowski, ook deel uit van het Etruskische Museum. Op het moment is dit deel van het museum wegens een verbouwing gesloten.

Museo Etrusco – Piazzale di Villa Giulia 9, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.