Esquilino Wijk Rome

De rione Esquilino is een van de oudste wijken van Rome, al wordt deze buurt over het algemeen niet tot het historische centrum gerekend. Het Latijnse woord  esquiliae betekent dan ook min of meer “buitenwijken”. Esquilino ligt tussen de Via Marsala in het noorden, de Via Cavour en de wijk Monti in het oosten en de wijken Prenestino-Labicano en Tiburtino in het zuidoosten.

Esquilino Wijk Rome (rione XV)

Trofei di Mario - Esquilino District Rome
De Trofei di Mario was de pronkfontein van het Aqua Julia Aquaduct. Het is nu een van de trekpleisters op het Piazza Vittorio Emanuele II.

Esquilino lag buiten de Muur van Servius Tullius, de eerste stadsmuur die rond Rome gebouwd werd. Wel ligt de huidige wijk binnen de recentere Aureliaanse Muur.

De wijk bestaat uit de drie heuvels Cispius, Oppius en Fagutalis. Het stadsdeel was een van de vroegst bewoonde plekken in Rome. Toen de stad voor het eerst in riones verdeeld werd, hoorde het huidige Monti nog bij Esquilino.

In die tijd werd een groot deel van de wijk nog als vuilstortplaats gebruikt. Ook werden slaven en arme mensen er begraven. Dit veranderde toen Augustus keizer werd enhij de vieze en ongezonde buurt met meters grond liet bedekken.

Mecenate liet er zijn tuinen aanleggen, maar hier is nog nauwelijks iets van overgebleven. Toen Rome groter werd en er een tekort aan woningen kwam, liet men deze tuinen vernietigen. Het Auditorium van Mecenate, dat vlakbij onze Little Italy Bed and Breakfast ligt, werd in 1874 herontdekt.

Ook na de regering van Augustus lieten veel rijke Romeinen hier hun villa’s bouwen. De Porta Alchemica, of Porta Magica, op het Piazza Vittorio Emanuele II, hoorde oorspronkelijk bij één van deze villa’s.

Later werden er vele kerken rond de Santa Maria Maggiore Basiliek gebouwd. Deze kerk hoorde oorspronkelijk bij de wijk Monti, maar na een herindeling in 1921 kwam ze in Esquilino te liggen.

Samen met het centrale station Roma Termini is deze basiliek het belangrijkste gebouw in de wijk. Dankzij de hoge ligging op de Cispius heuvel is ze ook erg zichtbaar.

Tegenwoordig is Esquilino, en dan met name het deel van de wijk rond het Piazza Vittorio Emanuele II, een immigrantenwijk. Vooral de straten ten noorden van dit plein hebben zich tot een soort Chinatown ontwikkeld. De straten dichter bij het centrale station worden vooral door de aanwezigheid van goedkope hotels, B&B’s en hostels gekenmerkt.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden in de wijk Esquilino zijn de kerken Santa Maria Maggiore, Santa Croce in Gerusalemme en Santa Prassede. Bij de Porta Maggiore zijn goed bewaarde ruïnes van verschillende aquaducten te zien. Het Piazza Vittorio Emanuele II is het grootste plein van Rome.

Rione Esquilino (R. XV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *