Esquilino Wijk Rome

Hoewel de wijk Esquilino één van de oudste wijken van Rome is, wordt deze buurt over het algemeen niet tot het historische centrum gerekend. De wijk is genoemd naar één van de beroemde zeven heuvels. Het is de 15e rione (R. XV) van de stad. Het karakter wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van het centrale station Roma Termini. De grootste trekpleisters zijn de Santa Maria Maggiore Basiliek en het Piazza Vittorio Emanuele II.

Esquilino Wijk Rome (rione XV)

Geschiedenis en beschrijving

Trofei di Mario - Esquilino District Rome
De Trofei di Mario was de pronkfontein van het Aqua Julia Aquaduct. Het is nu een van de trekpleisters op het Piazza Vittorio Emanuele II.

Esquilino lag buiten de Muur van Servius Tullius, de eerste stadsmuur die rond Rome gebouwd werd. Wel ligt de huidige wijk binnen de recentere Aureliaanse Muur.

Het stadsdeel dat nu de wijk Esquilino vormt was een van de vroegst bewoonde plekken in Rome. Toen de stad, in de tijd van keizer Augustus, voor het eerst in regiones verdeeld werd, hoorde ook het huidige Monti nog bij Esquilino, wat toen de 5e regione was. De drie heuveltoppen Cispius, Oppius en Fagutalis vormden de oostkant van de toenmalige wijk. De twee delen van de wijk werden door de Servische Muur (oftewel Muur van Servius Tulius) van elkaar gescheiden.

In die tijd werd een groot deel van de wijk nog als vuilstortplaats gebruikt. Ook werden slaven en arme mensen er begraven. Dit veranderde toen Augustus keizer werd en hij de vieze en ongezonde buurt met meters grond liet bedekken.

Mecenate liet er zijn tuinen aanleggen, maar hier is nog nauwelijks iets van overgebleven. Toen de bevolking toenam en er een tekort aan woningen kwam, liet men deze tuinen vernietigen. Het Auditorium van Mecenate werd in 1874 herontdekt.

Ook na de regering van Augustus lieten veel rijke Romeinen hier hun villa’s aanleggen. De Porta Alchemica, of Porta Magica, op het Piazza Vittorio Emanuele II, hoorde oorspronkelijk bij één van deze villa’s. De Trofei di Mario was de pronkfontein van het Aqua Julia Aquaduct.

Toen de Aureliaanse Muur gebouwd werd, werden de gebouwen van deze villa’s van de bijbehorende tuinen gescheiden. Rome breidde zich vervolgens steeds verder uit, en de tuinen werden vernietigd om aan het woningtekort te voldoen.

Er werden publieke gebouwen, waaronder een kazerne, gebouwd. Ook werden er straten aangelegd, die bij de Porta Maggiore en de Porta Esquilina uitkwamen.

Later werden er vele kerken in de wijk gebouwd. Dit gebeurde vooral in de driehoek tussen de San Giovanni Lateranen Basiliek, de Santa Croce in Gerusalemme en de Santa Maria Maggiore. Deze laatste hoorde overigens oorspronkelijk bij de wijk Monti, maar na een herindeling in 1921 kwam ze in Esquilino te liggen.

Gedurende de middeleeuwen raakte het stadsdeel in verval. Tovenaars en heksen kwamen er volgens de overlevering ‘s nachts vaak samen om er allerhande riten uit te voeren.

In de tweede helft van de 16e eeuw begon een wederopstanding van de wijk. Paus Gregorius VIII liet de Via Gregoriana en diens opvolger Sixtus VI liet de Via Felice aanleggen. Sixtus liet er ook een villa bouwen. Later werden er meer villa’s aangelegd en Esquilino werd opnieuw een “groene” wijk. De Via Gregoriana, die aangelegd was waar in de oudheid de Via Tabernacola liep, zou later tot Via Merulana omgedoopt worden. Ook de Porta San Giovanni, die de niet meer toereikende Porta Asinara verving, stamt uit deze tijd.

In 1870 werd Rome de nieuwe hoofdstad van Italië. Na de bouw van het centrale station begon men hier grote paleizen te bouwen voor een nieuwe klasse overheidsambtenaren. De in deze tijd aangelegde wegen stonden in tegenstelling tot de al bestaande straten, die vooral de kerken met elkaar verbonden, loodrecht op elkaar. De enige villa’s waarvan de gebouwen overeind bleven staan waren de Villa Altieri, de Villa Massimo Ancellotti en de Villa Wolkonsky.

Tegenwoordig is Esquilino, en dan met name het deel van de wijk rond het Piazza Vittorio Emanuele II, een immigrantenwijk. Vooral de straten ten noorden van dit plein hebben zich tot een soort Chinatown ontwikkeld. De straten dichter bij het centrale station worden vooral door de aanwezigheid van goedkope hotels, B&B’s en hostels gekenmerkt.

Bezienswaardigheden

De Santa Bibiana Kerk heeft een door Gian Lorenzo Bernini op 26-jarige leeftijd ontworpen façade. Het enige jammere is dat deze gevel door de onhandige ligging aan het oog onttrokken wordt.

De belangrijkste kerk in de wijk Esquilino is de Santa Maria Maggiore Basiliek, één van de zogeheten pauselijke basilieken. Andere belangrijke kerken zijn de Santa Croce in Gerusalemme en Santa Prassede. Bij de Porta Maggiore zijn goed bewaarde ruïnes van verschillende aquaducten te zien.

Het Piazza Vittorio Emanuele II is het grootste plein van Rome. Vroeger was hier een enorme dagmarkt, maar deze Nuovo Mercato Esquilino is nu verhuisd naar de Via Principe Amedeo.

Het belangrijkste gebouw in de wijk is zonder twijfel het centrale station Roma Termini. De buurt direct bij het station wordt vooral door grote aantallen goedkope slaap- en eetgelegenheden gekenmerkt.

Weetjes

De rione Esquilino hoort bij de oudste wijken van Rome, al wordt deze buurt over het algemeen niet tot het historische centrum gerekend. Het Latijnse woord  esquiliae betekent dan ook min of meer “buitenwijken”.

Het huidige Esquilino was in 1874 de eerste nieuwe rione die benoemd werd nadat Rome vier jaar eerder tot hoofdstad van het nieuwe land Italië benoemd was. De Romeinse wijk van dezelfde naam nam een groter stadsdeel in beslag.

Ligging en openbaar vervoer

Esquilino wordt in het noorden begrensd door de Via Marsala, de Via Cavour en de uitgaanswijk Monti in het oosten, en de wijken Prenestino-Labicano en Tiburtino in het zuidwesten. Dankzij de aanwezigheid van het centrale station en het belendende busstation Piazza dei Cinquecento is het vanaf hier makkelijk de rest van de stad te bereiken. De twee metrolijnen A en B kruisen elkaar in Termini en er zijn directe bussen naar vrijwel alle bestemmingen in het centrum. De begin- en eindhaltes van de bussen van en naar de vliegvelden Ciampino en Fiumicino stoppen ook bij Termini. Bovendien is er een directe trein naar Fiumicino en is het goed mogelijk een dagtochtje naar Florence of Napels te maken.

Rione Esquilino (R. XV)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *